Strane investicije u blagom porastu

euro, investicije Ukupan iznos stranih investicija u BiH u prvom polugodištu iznosio je 122,7 miliona evra, što je za 1,4 odsto više u odnosu na isti period prošle godine – preliminarna je procjena  Agencije za unapređenje stranih investicija  BiH /FIPA/.

Iz FIPA-e ističu da ne mogu biti zadovoljni prilivom stranog kapitala ni u tekućoj, kao ni u prethodnim godinama, s obzirom da BiH posjeduje potencijale za realizaciju značajnih stranih ulaganja, te da su oni u vrlo malom procentu iskorišteni.

U ovom periodu u bankarski sektor BiH je investirano 34,3 odsto od ukupnih investicija, u proizvodnju 27,8 odsto, trgovinu 14,6 odsto, rečeno je Srni iz FIPA-e.

Ukupan iznos se odnosi na priliv investicija, a ne na neto investicije, zbog čega nerijetko dolazi do objavljivanja različitih podataka iz različitih izvora, objašnjavaju u Agenciji.

Prema procjenama ekonomskih analitičara, strane investicije na globalnom nivou su u blagom porastu,  pa je za očekivati da će se dio tog “blagog porasta” odnositi i na BiH, navode iz FIPA-e.

Posted by on 2011-08-09. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login