Strani investitori oprezni, ali ne odustaju od BiH

ulaganjaU BiH se počev od 2007. godine bilježi konstantan pad stranih ulaganja, a u prvih šest mjeseci ove godine priliv je, prema podacima Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, bio 154 miliona KM, rekla je direktorica Agencije za promociju stranih ulaganja u BiH Jelica Grujić.

Grujić je naglasila da je u proteklom periodu najviše ulagano u bankarstvo, proizvodnju i trgovinu.

Govoreći o broju zaposlenih ljudi u BiH zahvaljujući direktnim stranim investicijama, ona je rekla da Vijeće stranih investitora u BiH (FIC), koje okuplja veliki broj stranih firmi, procjenjuje da je to oko 12.000 ljudi.

“Napominjem da sve strane firme koje posluju u BiH nisu članice FIC-a tako da je taj broj sigurno značajniji”, dodala je ona.

Grujić kaže da investitori, kada se analiziraju njihova potencijalna pitanja i postojeće prirodne predispozicije, najveći interes pokazuju za sektor energetike, poljoprivrede, drvne i metalne industrije i turizma.

Ona je naglasila da ni u godinama krize nije zabilježen značajniji odliv postojećih investicija, “čak štaviše, ulaganja postojećih firmi su se uvećavala”.

“Izuzetno je važna posvećenost i jasna opredijeljenost onih koji donose odluke, jer to kod investitora stvara osjećaj sigurnosti, što je dodatni podsticaj za ulaganje. Takvim odnosom mnogo lakše se stvara i bolje poslovno okruženje i otvaraju nove mogućnosti”, naglasila je ona

Grujiće je podsjetila da i lokalne zajednice, u okviru svojih kadrovskih i finansijkih sposobnosti, šalju takve poruke.

“Ambijent se stalno unapređuje, olakšava se rad investitorima, ali je potrebno te aktivnosti značajno ubrzati jer je činjenica da u tome zaostajemo za zemljama u regionu”, naglasila je ona.

Direktorica Agencije za promociju stranih ulaganja ističe da zakonska regulativa i politička nestabilnost utiču na to da li će se neko odlučiti na investiciju ili ne.

“Ako je kod nas potrebno mjesec dana za registraciju, a u nekim zemljama u okruženju tri ili pet dana, poruka je jasna, a ako tome dodamo i političku nestabilnost oprez investitora se značajno pojačava. Naravno, dodatni razlozi su i infrastruktura, institucije, makroekonomska stabilnost, veličina tržišta, školstvo, zdravstvo, inovativnost i sve ono što utiče na konkurentnost jedne privrede”, istakla je ona.

Prema njenim riječima, opadanje stranih investicija ne odnosi se samo na BiH, nego je to opšte stanje u regionu, a svjetske finansijske turbulencije i posebno dešavanja u evrozoni i dalje će imati uticaj na strana ulaganja.

Posted by on 2011-11-23. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login