Štrbački buk – biser prirodne ljepote BiH

Una, Štrbački buk

Štrbački buk, dvadeset četiri metra visoki vodopad na rijeci Uni u blizini Bihaća, te kompleks slapova i vodopada u Martin Brodu, uskoro bi se mogli pridružiti spisku bosanskohercegovačkih dobara koja se nalaze pod zaštitom UNESCO-a. To područje, uz samu granicu s Hrvatskom, po svojoj ljepoti jedinstveno je ne samo u BiH nego i u ovom dijelu Evrope i godinama privlači brojne posjetioce.

Oni, nažalost, do izuzetnog prizora prirodne ljepote, stižu lošim makadamskim putem.

Državna komisija za odnose sa UNESCO-om jednoglasno je prihvatila inicijativu koju je podnio Nacionalni park (NP) Una u vezi upisa vodopada Štrbački buk i kompleksa slapova i vodopada u Martin Brodu u Registar svjetske prirodne baštine.

Dok procedura traje, i do konačne odluke, broj posjeta NP Una i Štrbačkom buku kao njegovoj najatraktivnojoj lokaciji iz dana u dan raste. I baš svi koji dođu ostanu bez daha pred ovim čudom prirode.

Vodopad Štrbački buk i kompleks slapova i vodopada u Martin Brodu zadivili su zvaničnike mnogih evropskih zemalja tokom nedavne posjete. I upravo su oni, turisti sa svih strana svijeta, najbolji promotori ovog kraja. Ivan del Vechio, ambasador Republike Hrvatske u BiH, kaže da je nestvarno da ta prekrasna rijeka pravi granicu.

„Ona nije granica, ona je potencijal koji nas treba spajati. Zato Hrvatska, ali stvarno, svim svojim plućima, radi na tome da Bosnu i Hercegovinu što prije vidimo u Europskoj uniji“, smatra hrvatski ambasador.

Jakub Skalnik, njegov češki kolega, kaže da je fasciniran. :

„Ne mogu uopšte pronaći riječi kojima bih upravo taj doživljaj opisao. Zaista, to je prirodno blago na koje Bosna i Hercegovina može stvarno biti ponosna i čuvati to”, kaže Skalnik.

Istovjetna je i reakcija Martina Pammera, ambasador Austrije u BiH:

„Ja sam zaista impresioniran! Mislim da su Cazin i Bihać baš dobra ponuda za strance, za ljude koji dolaze iz Austrije”, kaže Pammer.

Predsjednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo, također impresioniran viđenim, mišljenja je da bi cijeli USK trebao biti proglašen zaštićenim područjem.

Una, Štrbački buk

Una, Štrbački buk

„Ko vidi ovaj Štrbački buk, mora biti oduševljen. Ovo je nešto što svakako zaslužuje da bude pod UNESCO-ovom zaštitom. Unsko-sanski kanton, po svojim ljepotama i svijesti koju građani imaju, zaslužuje da bude kompletan proglašen nacionalnim rezervatom prirode ili nacionalnim parkom, ne samo sliv rijeke Une”, ističe Praštalo.

Amarildo Mulić, direktor NP Una, nada se većoj promociji tog kraja.

„Očekujemo da imamo što više prijatelja koji će lobirati za zaštitu prirodnih vrijednosti, očuvanje okoliša, ali isto tako lobirati i promovirati Nacionalni park Una i ovaj dio Bosne i Hercegovine”, poručio je Mulić.

I predsjednik Vanjsko-trgovinske komore BiH Bruno Bojić nije krio oduševljenje slapovima Une. Obećao je i da će se založiti da se u što skorije vrijeme zajedničkim projektom BiH i Hrvatske prema EU fondovima riješi pitanje putne infrastrukture koja još uvijek koči puni razvoj turizma u najatraktivnijoj lokaciji najmlađeg BH parka prirode.

„Evropsku uniju ili njihove fondove treba iskoristiti, u zajedništvu s Republikom Hrvatskom. S tim u vezi zasigurno ću biti na dispoziciji za svaki vid pomoći, ako ništa drugo, u koordinaciji s onima koji se pitaju i iz Hrvatske i iz Bosne i Hercegovine, i naravno iz Evropske unije, kao član boarda direktora”, rekao je Bojić.

Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća, najavio je skoro ulaganje u projektnu dokumentaciju.

„Da imamo za put. Sad radimo na tom vodovodu, i onda ćemo zajednički tražiti sredstva. Pokazali su dobru volju i Kanton i Federacija. To nije ni tako jeftin projekat, ali nije ni nemoguće da se to uradi”, kaže gradonačelnik Bihaća.

I posjetioci kojih je svakog dana sve više, uprkos lošoj putnoj komunikaciji, ne kriju da su uživali u očaravajućim prizorima.

Ivon Jerković kaže da je prvi put u posjeti Štrbačkom buku.

„Mogu samo da kažem da se sva ona prašina i onaj dugi, trnoviti put dovde – za koji se nadam da će se što prije poboljšati – stvarno isplatilo. Rado ću doći i sljedeći put, ne samo kada me obaveze dovedu, već i radi svog užitka.“

Sadra Banjac, novinarka, ovo područje uporedila je sa dijamantom.

„Prvi put sam. Prekrasno je, zaista. Ovo u Bosni i Hercegovini treba očuvati, država treba da ima sluha, da daju podršku da se asfaltira. Nije lijepo da prašina ide u ovu prekrasnu ljepotu, dijamant USK-a”, kaže Banjac.

Lav Grigorije Pajkić, koji je stigao iz Beograda, kaže da su balkanske ljepote neopravdanu zapostavljene. :

„Mislim da reči ne mogu da opišu koje osećanje izaziva kada se čovek pojavi ovde. Mislim da bi ovo trebalo mnogo više da se promoviše. Ja sam baš imao priliku da dođem sa prijateljima i baš pričamo kako ćemo doći ovde, video sam i raftinge i ove druge mogućnosti. Svakako ću preporučiti. Imaju tako neka mesta po Balkanu, da čovek i ne zna kakvu lepotu ima kući, u svom dvorištu, a ide preko, u Grčku ili ne znam ni ja gde. Ovo je zaista neverovatno”, zaključuje Pajkić.

Posted by on 2017-08-14. Filed under Bihać, Kulen Vakuf, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login