Strogo zabranjeno kupanje u Neretvi

Neretva, kupanje, MostarIz Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanskog kantona, s obzirom na to da veliki broj Mostaraca već ide na plivanje na Neretvu, stiže upozorenje o njenoj zagađenosti zbog čega bi, kako ističu, trebalo striktno izbjegavati plivanje u njoj.

U posljednjih deset godina voda je, ističu iz Zavoda, posebno zagađena na području grada Mostara zbog izlijevanja otpadnih materija i fekalija, odnosno zbog nepostojanja prečistača otpadnih voda.

Posljednje analize pokazale su da je u Neretvi najprisutnija bakterija Escherichia coli, zatim Enterococcus faecali i Serratia, koje mogu izazvati infekcije gastrointestinalnog i urogenitalnog trakta, sepsu, meningitis i slično.

„Ako u jednom litru vode ima više od 20.000 kolonija bakterija, to znači da se ta voda ne bi smjela koristiti za kupanje“, kažu iz ovog Zavoda.

Najavili su da će, u saradnji s nadležnim institucijama iz Hrvatske, raditi ovogodišnju analizu ispravnosti vode od Drežnice pa sve do granice s ovom susjednom državom, koja će pokazati tačan stepen zagađenosti rijeke.

Posted by on 2013-07-08. Filed under Bosna i Hercegovina, Mostar, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login