Stručnjaci sa Cambridgea istražuju Rastušku pećinu kod Teslića

Rastuška pećina

Rastuška pećina

Rastušku pećinu, koja se nalazi dvadesetak kilometara od Teslića, po treći put posjetila je ekipa arheologa sa Univerziteta Cambridge, odsjek za arheologiju, na čelu sa dr. Prestonom Miracleom.

Ovu pećinu karakteriše unutrašnjost tigrastog oblika šare što je svrstava među tri slične u Evropi. Osim Rastuške, tu su još pećina kod Vićence i još jedna nedaleko od Pariza.

Životopisno područje mjesne zajednice Rastuša, koje upotpunjuje istoimena pećina, iz godine u godinu pobuđuje sve veće interesovanje kako turista tako i naučnih radnika.

Najveća istraživanja u pećini obavljena su 1990. godine kada su stručnjaci iz sarajevskog Zemaljskog muzeja pronašli mnogo eksponata: kosti pećinskog medvjeda, vuka, pa čak i kosti pračovjeka.

Sve to je preneseno i odloženo u ovom muzeju, a tek prije nekoliko godina nastavljena su istraživanja.

Tokom protekle dvije godine pećinu su posjetili stručnjaci sa Univerziteta Cambridge zajedno sa kolegama iz Narodnog muzeja iz Banja Luke i Zavodom za zaštitu spomenika i prirodnog naslijeđa.

Profesor arheologije iz Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Ljubica Srdić rekla je da već treću godinu zaredom sarađuje sa Univerzitetom Cambridge na iskopavanju u pećini Rastuša, a sedmu godinu  na projektima u koje su uključeni Zavod, te muzeji u Doboju, Gradiški, Banja Luci i Prijedoru.

“Vrlo smo zadovoljni ovom saradnjom jer smo uspjeli otkriti dosta paloelitskih lokaliteta na potezu od Doboja pa na zapadu do rijeke Une. Ovim poslovima smo upotpunili arheološku kartu BiH”, rekla je Srni Srdić.

Ona ističe da se, zahvaljujući saradnji navedenih institucija, a posebno tehničkoj, zatim njihovim znanjima i iskustvima, došlo do značajnih otkrića i saznanja.

Profesor sa Univerziteta Cambridge Preston Miracle, vođa istraživanja u pećini Rastuša, rekao je da trenutno vrše istraživanje ostataka koje su ostavili ljudi prije 30.000 do 60.000 godina.

“Pretpostavljam da su to bili neandertalci, tako da smo našli u sedimentu u špilji njihove alate od kremena – do sada je pronađeno oko 500 takvih alatki tokom tri sezone rada”, navodi on.

Pronađene su i kosti špiljskog medvjeda koji je imao brlog u špilji, kosti jelena, zatim špiljskog lava, a prije dva dana pronađene su i  kosti nosoroga, što je novo otkriće ne samo za ovu pećinu nego uopšte za područje BiH.

“Tražimo ne samo ono što su jeli, nego i kakve artifakte su napravili od kremena. Tražimo i ostatke ognjišta, jer  postoje indikacije da nešto slično postoji”, pojasnio je Miracle.

Posted by on 2012-07-05. Filed under Turizam. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login