Studentski centri u FBiH nemaju ni minimum uvjeta za funkcionisanje

Studentski dom

Studentski dom

Zajednica Studentskih centara FBiH upozorava da uslijed velikih potraživanja u studentskim centrima u FBiH ne postoji ni minimum uvjeta za efikasno pružanje usluga studentima i konstatira da se zbog toga u potpunosti dovodi u pitanje njihovo poslovanje.

Stoga će na sjednici, kojoj će prisustvovati i direktori i uprave studentskih centara Federacije BiH, predstavnici udruženja svih studentskih centara u FBiH i univerziteta u FBiH sutra u Sarajevu zahtijevati od Vlade FBiH i resornog ministarstva da odmah u proceduru u Parlament FBiH upute zakon o studentskom standardu, čijom bi implementacijom bilo omogućeno jedinstveno uređenje te oblasti.

Kao rok za usvajanje tog zakona navode 1. juli i definiraju to kao preduvjet za konkursne aktivnosti za prijem studenata u studentske centre-domove za narednu akademsku godinu ili minimum usvajanje međukantonalnog dogovora na uspostavljanju fonda za studentski standard, do donošenja zakona o studentskom standardu.

“Za studentske centre u FBiH neprihvatljivo je da se još ne pokreće procedura u Parlamentu FBiH za jedinstvenim uređenjem studentskog standarda mada je u drugom bh. entitetu na snazi takav zakon već tri godine”, navode iz Zajednice.

Zajednica upozorava da bez spomenutog zakona i osiguranja osnovnih preduvjeta za nesmetano funkcioniranje nije u mogućnosti osigurati uvjete za smještaj i ishranu studenata za narednu akademsku godinu.

Zajednica Studentskih centara FBiH će na sutrašnjoj sjednici javno pozvati sve zainteresirane subjekte (političke stranke, nevladine organizacije, državne institucije) i pojedince u BiH da se aktivno uključe u uspostavljanje normalnih uvjeta za studiranje studentima lošijeg materijalnog stanja, studentima članovima porodica branitelja i drugih kategorija, kao i uspostavljanje adekvatnih uvjeta za funkcioniranje studentskih centara.

Prema zvaničnim podacima trenutna dugovanja prema studentskim centrima u FBiH iznose više od 2.500.000 KM, što je, kako navode iz Zajednice, paraliziralo njihovo poslovanje.

fena / bih-x.info

Posted by on 2010-03-15. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login