Studentski život svake godine sve skuplji

studentiStudentski život u RS-u, kako tvrde budući diplomci, svake godine je sve skuplji, pa tako student koji živi u privatnom smještaju mjesečno treba da izdvoji minimalno 430 KM ne računajući školarinu i knjige, dok za život u studentskom domu treba minimalno 260 KM.

Studenti pričaju da najviše novca troše na smještaj, hranu i za razne fakultetske obaveze, a ako se uzme u obzir to da prosječna neto plata iznosi 813 KM, potrebno je izdvojiti nešto više od pola za izdržavanje studenta u privatnom smještaju.

Biljana Vidić iz Modriče, koja studira njemački jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Banjaluci, govori da već četvrtu godinu živi u privatnom smještaju, te da troškovi nisu mali, pišu Nezavisne novine.

”Stan iznajmljujem sa dvije cimerke, pojedinačno stanarinu plaćamo po 100 KM i još 50 KM svaka od nas izdvaja za režije. U tu cijenu nije uračunat Internet, telefon i mjesečna karta za prevoz, a to me dodatno košta 80 KM”, govori Vidićeva.

Kako kaže, većinu hrane donosi od kuće, ali opet 200 KM je minimum koji potroši u toku jednog mjeseca.

“Imam sreću što sam na budžetu, pa školarinu plaćam 40 KM po semestru. Iako nije velika cijena školarine, cijene literature su previsoke. Studiram njemački jezik i književnosti, gdje nema rječnika jeftinijeg od 50 KM, a ostale knjige većinom kopiram i pozajmim od kolega”, priča Vidićeva.

Radomir Jerkić iz Šipova, student medicine, sobu u Studentskom centru “Nikola Tesla” dijeli sa dva cimera već četiri godine.

“Najviše novca trošim na hranu, jer studentska menza ne radi nedjeljom, a dešava se da ne stignem na obrok u menzu zbog obaveza na fakultetu, pa sam primoran da jedem u gradu, što nije tako pristupačno”, govori Jerkić, kojem je potrebno oko 260 KM džeparca.

“Studiram medicinu, knjige su skupe, minimalno 40 KM po komadu, a u prosjeku je osam predmeta u jednoj godini, pored toga, moram imati stetoskop, toplomjer, medicinsku garderobu”, priča Jerkić.

On navodi da je dodatan trošak i odlazak kući, jer karta u oba pravca košta oko 15 KM.

Kada je u pitanju smještaj u Studentskom centru “Nikola Tesla”, prednost imaju studenti sa boljim prosjekom ocjena, te djeca palih boraca i ratnih vojnih invalida, kao i oni studenti koji dolaze iz socijalno ugroženih porodica.

“Cijene smještaja su nepromijenjene, kao i ishrane. Dakle, smještaj košta deset KM mjesečno, dok je za sva tri objekta ukupno potrebno platiti 2,50 KM dnevno”, potvrdili su u Studentskom centru “Nikola Tesla”.

Danica Kojić, predsjednica Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjaluci, smatra da jedna roditeljska plata treba za izdržavanje studenta na početku akademske godine.

“U današnje vrijeme zaista nije lako biti student, posebno ako dolazite iz drugih krajeva na studije, jer su životni troškovi svakog dana sve veći”, kazala je Kojićeva.

Ona navodi da studentima nije dozvoljeno da obavljaju jednokratne poslove kako bi zaradili nešto novca, jer obrazovni sistem traži konstantan angažman studenata u procesu nastave.

Dragovan Petrović, sekretar Pokreta potrošača RS, smatra da su studenti koji stanuju u domu u boljoj situaciji, jer su i sami troškovi daleko manji.

On navodi da Vlada RS brine o studentima, a kako navodi, potrebna su veća ulaganja u povećanje smještajnih kapaciteta domova.

Cijene u SC “Nikola Tesla”:

10KM – mjesečni smještaj

1,20KM – ručak

0,80KM -večera

0,50KM – doručak

Neki od troškova:

440KM – školarina za oba semestra (samofinansiranje)

250KM – hrana, piće, kozmetika

80KM – telefon, Internet i prevoz

40KM – školarina za studente na budžetu

Posted by on 2011-10-12. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login