Sudnica bez predrasuda

Sandra Jašarević

Sandra Jašarević

Sandra Jašarević iz Ključa 2013. godine, kao student generacije, završila je Pravni fakultet u Bihaću. Studij nastavlja u Sarajevu i od prije mjesec dana s ponosom nosi titulu magistrice prava. Ova godina donijela je Sandri još nekoliko lijepih stvari: u Kantonalnom sudu u Bihaću počela je odrađivati pripravnički staž.

„To je moje prvo radno iskustvo. Zbog toga sam jako sretna, jer sam tri godine čekala da odradim negdje pripravnički staž, a sretna sam i zbog činjenice što su me ovdje ljudi stvarno jako lijepo prihvatili, spremni su da mi pomognu, razumiju me u svemu.“

Nedostatak vida ovoj mladoj ženi nikada nije bio prepreka da hrabro kroči kroz život i ostvari ono što želi.

„Taj put jeste teži, ali u suštini, kada vi živite takav život, ne razmišljate o tome. Živite onako kako morate. Prihvatite sve, trudite se da idete u korak s vremenom, da budete u korak s drugim ljudima. Nije to nešto što je nemoguće.“

U svom radu Sandra koristi računar sa govornim programom namijenjenim upravo slijepim osobama. Njen radni dan ni po čemu se ne razlikuje od radnog dana drugih kolega. Ulazak u sudnicu je potvrdio da nije pogriješila u odabiru svoga zanimanja. Sada je, kaže, sigurna da je to ono čemu je težila.

„Što se tiče čitača, program sa licencom sam ja lično kupila, za svoj novac, a skener, koji mi je potreban, obezbijedio mi je OSCE, ali naravno, uz posredovanje Kantonalnog suda i predsjednice Hate Nadarević, tako da sam dobila što mi je potrebno, i sada radim. Moj radni dan izgleda kao radni dan svakog pripravnika volontera koji bi volontirao ovdje, u Sudu, tako da se ja po tom pitanju ne razlikujem od drugih u tom smislu. Prisustvujem suđenjima, i to ja biram, kada ja želim, koja su meni zanimljiva. Uglavnom većini suđenja prisustvujem. Prisustvovala sam čak i vijećanju kad su u pitanju građanski sporovi, odnosno postupanja po žalbi u građanskim sporovima. Od sudija dobijam informacije šta se dešava u Sudu, i mogu da biram, da li da prisustvujem ili ne. Važno je da postupam po sudskim spisima.“

Nakon odrađenog pripravničkog staža, u planu je polaganje pravosudnog ispita, što će joj, nada se, olakšati i nalazak stalnog zaposlenja.

„Nemam neki fiksni plan gdje želim da radim iz razloga što je situacija u zemlji jako teška, tako da koji god posao nakon ovog ispadne, ja ću ga prihvatiti.“

A upravo na problem zapošljavanja osoba sa invaliditetom ukazuje predsjednik Koordinacije invalidnih udruženja USK-a, Jusmir Alibabić:

„Iako imamo zakon o profesionalnoj rehabilitaciji osoba s invaliditetom, moram istaći da nismo još uvijek zadovoljni brojem uposlenih na području Unsko-sanskog kantona. Procentualno, to je vrlo mali broj uposlenih, ispod deset posto novouposlenih u zadnje dvije, tri godine.“

„Činjenica jeste da društvo generalno nema senzibiliteta i da se osobe s invaliditetom rijetko zapošljavaju, međutim, činjenica je da i osobe s invaliditetom moraju voditi računa o samima sebi, o izgradnji svoje ličnosti, o obrazovanju, što im omogućava da se integrišu u određenu sredinu. Ja mislim da sam ja u tom smislu uspjela, ali mi se, naravno, mora dati i šansa“, kaže Sandra.

Osim egzistencijalnog, pronalazak posla za invalidnu osobu ima i mnogo šire značenje.

„Kada počnu raditi osobe s invaliditetom, one ustvari prelaze sve ostale barijere i oni, osim što su društveno korisni, oni i sami sebe više cijene i poštuju i drugačije gledaju na svakodnevni život. Vjerujte, to su onda osobe koje su pune pozitivne energije, koje imaju manje zdravstvenih problema“, objašnjava Jusmir.

Baš kako to Sandra i reče, teško je reći šta će se za dvije godine desiti. U nadi da će, nakon što odradi pripravnički, dobiti i stalan posao, Sandrine su želje vezane i za majčinstvo i lijep i ugodan porodični život.

Posted by on 2016-11-09. Filed under Ključ, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login