Sukobi Izraelaca i Palestinaca

Al-Aqsa

Al-Aqsa

Izraelska policija i Palestinci sukobili su se u petak kod džamije Al-Aqse; tridesetak osoba je povrijeđeno, saopćila je izraelska policija i palestinski medicinski izvori.

Izeraelska policija ušla je u prostorije džamije i ispalila suzavac kako bi rstjerala Palestince za koje tvrdi da su bacali kamenje na policajce i jevrejske vjernike u blizini džamije.

Palestinski medicinski radnici saopćili su da je najmanje 17 Palestinaca povrijeđeno gumenim mecima i granatama sa suzavcem, od kojih jedan ozbiljno.

Dvanaest policajaca također je lakše povrijeđeno u sukobima, saopćio je policijski glasnogovornik, prenosi Reuters.

Svjedoci su saopćili da je nasilje izbilo nakon okončanja džume kada su muslimanski vjernici počeli mahati zatavama islamističke grupe Hamas i bacati kamenje po izraelskim policajcima.

Napetosti su porasle kod svetog mjesta, poznatog kao Brdo hrama, koje i Jevreji i muslimani smatraju svetim, nakon nedavnog izraelskog saopćenja u prošlom mjesecu kako planira obnoviti jevrejska svetišta na Zapadnoj obali.

Nakon sukoba palestinski predsjednik Mahmoud Abbas osudio je Izrael zbog pokušaja ometanja ponovnog pokretanja mirovnih pregovora.

Izrael je saopćio kako se nada da će započeti indirektne poregovore s Palestincima u idućoj sedmici tokom posjete američkog mirovnog posrednika za Bliski istok Georgea Mitchella.

fena / bih-x.info

Posted by on 2010-03-05. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login