Sutra je Noć kina i besplatno gledanje filmova

”Noć kina” bit će održana u utorak 28. decembra, tako da će tog dana od 17.00 sati do ponoći u kinima u Sarajevu publika ima priliku uživati u događaju koji se ove godine održava po prvi put u organizaciji Sarajeva grada filma UNESCO-a.

kino, film, teatar

Kako su saopćili organizatori, u vrijeme novogodišnjih praznika kina će, kao poklon publici na jednu noć otvoriti svoja vrata i omogućiti građanima Sarajeva i turistima besplatno uživanje u filmovima u kinima: Cineplexx, CineStar, u multimedijalnom centru Ilidža – kinu Igman, u kinu Meeting Point, kinu Novi Grad i Free kinu Valter.

Noć kina u Sarajevu bit će održana simbolično na dan kada su braća Lumiere održala prvu kino projekciju na svijetu, 28. decembra 1895. godine u Parizu.

“Pred novogodišnje praznike, željeli smo publici pokloniti događaj u kojem će uživati sve generacije – zajedničko gledanje filmova u kinima koja svoja vrata širom otvaraju publici. Sigurna sam da će ovaj događaj biti lijep završetak godine za sve one koji su u Sarajevu i da će postati tradicija. Sarajevo grad filma UNESCO-a svojim aktivnostima pokazat će snagu kulture i moć koju ima kreativna industrija. Želimo da ovu godinu pamtimo i po filmu, uživajte u kinima”, izjavila je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

CineStar Sarajevo od 17.00 sati do ponoći prikazuje filmove: “Južni vjetar: Ubrzanje”, “Matrix Uskrsnuća”, “Nebesa”, “Deset u pola”, “Spencer”, “Priča sa zapadne strane”, “Ništa od Božića ove godine”, “Medo sa sjevera 3 – Kraljevska avantura”, “Jahač zmaja”, “Encanto: Naš čarobni svijet”, “Dina”, “Vječnici”, “Kralj Richard” i “Kolonija”.

Ulaznice su dostupne od danas, a mogu se preuzeti na blagajni kina CineStar Sarajevo u Bingo City Centru. Moguće je preuzeti tri ulaznice po osobi.

Cineplexx Sarajevo za Noć kina u nekoliko dvorana i u nekoliko termina od 17.00 sati do ponoći prikazuje filmove: “Spider-man: Put bez povratka”, “Jahač zmaja”, “Istjerivači duhova: Naslijeđe”, “Resident Evil Početak: Raccoon City”, “Medo sa sjevera 3: Kraljevska avantura”, “Ništa od Božića ove godine”, “Tabija”, “Koncentriši se, baba”, “Tjelohranitelj mafijaševe žene”, “Spencer”, “Deset u pola”, “Toma” i “Otet”.

Ulaznice se mogu preuzeti isključivo na blagajni kina, po osobi je moguće preuzeti četiri ulaznice.

Kino Meeting Point za Noć kina prikazuje dva filma: u 17.30 sati film “Tabija” Igora Drljače i u 20.30 sati “Deset u pola” Danisa Tanovića. Free kino Valter na Noć kina u 17.00 sati prikazuje film Bahrudina Bate Čengića “Uloga moje porodice u svjetskoj revoluciji”, a u 19.00 sati program kratkih filmova.

U multimedijalnom centru Ilidža – kinu Igman bit će održane dvije projekcije: “Deset u pola” Danisa Tanovića, i “Koncentriši se, baba” Pjera Žalice.

U kinu Novi Grad u dva termina bit će prikazana komedija Danisa Tanovića “Deset u pola”.

Grad Sarajevo je proglašen gradom filma UNESCO-a 2019. godine.

Kao član globalne Mreže kreativnih gradova UNESCO-a, Grad Sarajevo kroz kreativnu oblast filma nastoji ponuditi bogate i raznovrsne kulturne i filmske sadržaje dostupne svim građanima i posjetiocima Sarajeva, podržavajući održavanje događaja Noć kina.

Posted by on 2021-12-27. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login