Sutra nastavak suđenja Radovanu Karadžiću

Radovan Karadžić, HaagU Haškom tribunalu sutra će, izvođenjem dokaza tužilaštva o događajima u Srebrenici 1995. godine, biti nastavljeno suđenje nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.

Tužilac će prvo završiti ispitivanje francuskog inspektora Jeana-Rene Rueza koji je bio šef tima istražilaca tribunala u Srebrenici, a nakon što bude saslušan američki forenzički antopolog William Hague, Rueza će unakrsno ispitivati Karadžić.

Na spisku svjedoka optužbe za sljedeću sedmicu nalaze se iDragan Todorović, koji je u julu 1995. godine bio logističar u Desetom diverzantskom odredu, direktno podređenom Glavnom štabu Vojske Republike Srpske, te dva zaštićena svjedoka.

Sutra će biti nastavljen i glavni pretres u predmetu protiv generala Zdravka Tolimira, bivšeg pomoćnika generala Ratka Mladića za obaveštajne poslove i bezbjednost, koji je optužen za genocid i druge zločine u Srebrenici i Žepi 1995. godine. Sutra bi trebalo da bude saslušan drugi od ukupno četiri svjedoka odbrane.

Od utorka, 31. januara do četvrtka, 2. februara biće održano suđenje bivšim šefovima Državne bezbjednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, optužene po komandnoj odgovornosti za zločine u Hrvatskoj i BiH, od 1. aprila 1991. do 31. decembra 1995. godine.

U utorak, 31. januara popodne biće održana rasprava u predmetu Jelene Rašić, nekadašnje članice tima odbrane Milana Lukića, koja je optužena za nepoštivanje suda zbog pribavljanja lažnih izjava svjedoka. Tribunal je suđenje Rašićevoj prošle sedmice odgodio na neodređeno vrijeme.

Suđenje Milanu Tupajiću po optužnici za nepoštivanje suda biće održano u petak, 3. februara. Tupajić je bio predsjednik Kriznog štaba srpske opštine Sokolac, a optužen je jer nije postupio po nalogu prema kome je u oktobru prošle godine trebalo da se pojavi kao svjedok na suđenju Radovanu Karadžiću.

Posted by on 2012-01-29. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login