Svake sekunde korupcija u BiH odnese 47 KM

BiH, korupcijaUdruženje Centar za razvoj medija i analize (CRMA) i Udruženje Infohouse danas su održali prvu konferenciju Antikorupcijske mreže u BiH – Account, a pod motom “Jači od korupcije”.

Cilj ACCOUNT-a je objedinjavanje svih institucija, organizacija i pojedinaca koji se bore protiv korupcije da bi zajednički postigli da ova borba postane sistematična, održiva i s trajnim rezultatima.

Prisutnima su se obratili Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, Patrick Moon, ambasador SAD-a u BiH, Sead Lisak, direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH, Dušanka Majkić, predsjednica parlamentarne Komisije za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinacije borbe protiv korupcije BiH, Igor Vukajlović uime UG Tender, Edin Karić, izvršni direktor CRMA i direktor projekta, a prisutni su bili i ministri i zastupnici PSBiH.

Komšić je rekao da ono za što se moramo boriti je uspostava sistema za borbu protiv korupcije, u koji će biti uključene državne institucije, mediji, civilno društvo, ali da će ova borba najviše zavisiti od građana, te pozvao nadležne institucije i građane da daju podršku i vlastiti doprinos Antokorupcijskoj mreži BiH.

ACCOUNT će zagovarati primjenu ili unapređenje postojećih zakonskih rješenja u suzbijanju korupcije te provesti javnu kampanju da bi se podigla svijest o važnosti borbe protiv korupcije.

“Borba protiv korupcije u osnovi zahtijeva i opredijeljenost građana BiH, jer je ovoj zemlji potrebna javnost koja ne želi prihvatiti korupciju, koja smatra javne ličnosti odgovornim, te koja je spremna oduzeti mandat onima za koje smatra da se nisu pridržavali najviših etičkih normi”, rekao je Moon i dodao da borba protiv korupcije u BiH ostaje prioritet za vladu SAD-a, izrazivši zadovoljstvo što danas može obilježiti početak novog antikorupcionog program USAID-a.

Namjera ACCOUNT-a je da uspostavi partnerski odnos s medijima, čija je potpora neophodna, a najvažnije, ACCOUNT će biti glas građana kojima je dosta mita, korupcije i “štele” s kojima se susreću na svakom koraku.

Svi govornici su pozvali medije i građane da učestvuju u borbi protiv korupcije te da sve institucije vlasti imaju zadatak da se pozabave problemom korupcije, a naročito mediji i građani, jer, kako je rekao Lisak “imamo malo razloga za slavlje, što potvrđuje posljednji izvještaj Transparency Internationala da je BiH daleko od ispunjavanja međunarodnih obaveza u borbi protiv korupcije”.

Moon i Majkić su svečano pokrenuli brojač protiv korupcije koji pokazje da svake sekunde u BiH korupcija odnese 47 KM.

ACCOUNT je USAID-ov program čija je vrijednost više od milion američkih dolara.

Posted by on 2012-07-19. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login