Svaki četvrti student u BiH je platio ispit ili je to od njega traženo

korupcija, studenti, BiHViše od polovine studenata anketiranih na privatnim i javnim univerzitetima u deset gradova BiH vidi korupciju kao veoma raširenu pojavu u visokom obrazovanju, a svaki četvrti student ima lično iskustvo korupcije bilo da je platio ispit ili da je to od njega traženo.

Istraživanje o percepciji korupcije u visokom obrazovanju u BiH koje je proveo Transparency International anketirajući 2.000 studenata i 500 zaposlenih na univerzitetima pokazalo je da studenti problem korupcije pozicioniraju na treće mjesto u visokom obrazovanju, iznad kojeg su nedostatak radnog prostora i suviše teorijskih nastavnih sadržaja.

Osoblje fakulteta problem korupcije pozicionira na osmo mjesto.

„Korupciji na fakultetima po uvjerenju studenata najviše pogoduje održavanje ispita u četiri oka, najčešće u kabinetima, usmeno ispitivanje, nepridržavanje zakazanih ispitnih termina i neformalna druženja studenata sa nastavnicima i asistentima na kojima se razvijaju neprincipijelne relacije“, navodi se u rezultatima istraživanja koja su danas predstavljena u Banjaluci.

Voditelj istraživanja Najil Kurtić rekao je da 36 posto studenata obuhvaćenih istraživanjem smatra da korupcija ugrožava kvalitet i nivo znanja, dok je kod osoblja mišljenje obrnuto, odnosno većina ih smatra da korupcija nema veliki uticaj na kvalitet diploma.

On je dodao da je istraživanje pokazalo zastrašujući podatak da bi skoro 50 posto studenata pribjeglo korupciji ukoliko ne bi bilo drugog načina da polože ispit.

Prema ovom istraživanju, najveći broj ispitanika nije informisan o tome da li su na nivou BiH ili entiteta usvojene strategije ili akcioni planovi za borbu protiv korupcije.

„Veliki je procenat zaposlenih koji ne znaju ni šta podrazumjevaju akti usvojeni na nivou univerziteta”, rekla je rukovodilac istraživanja Ivana Korajlić.

Najzastupljeniji izvor informisanja o antikorupcionim propisima za osoblje univerziteta su mediji.

Posted by on 2012-04-12. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login