Svečana akademija u povodu 62. godišnjice Univerziteta u Sarajevu

Univerzitet, SarajevoSvečana akademija u povodu obilježavanja 62. godišnjice postojanja i rada Univerziteta u Sarajevu održana je u utorak 20. decembra 2011. godine u Svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Sarajevu.

Prije 62 godine, 2. decembra 1949. godine, u zgradi stare gradske Vijećnice sastala se Skupština Univerziteta na kojoj su izabrani prvi rektor i prvi prorektor Univerziteta u Sarajevu. Dan osnivanja prvog univerziteta u Bosni i Hercegovini predstavlja jedan od najznačajnijih datuma u kulturnoj historiji naroda Bosne i Hercegovine, što je potvrdilo i vrijeme koje je slijedilo.

Rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Faruk Čaklovica je prilikom obraćanja predstavio dio akademskih aktivnosti iz bogatog opusa Univerziteta u Sarajevu, te naglasio da ako pravilno razumijemo da je obrazovanje imperativ razvoja i jačanja stabilnih, miroljubivih i demokratskih društava, tada moramo sve raspoložive resurse našeg društva staviti u funkciju ove esencijalne djelatnosti.

„Naš je stav da svi zajedno, koji učestvujemo u sistemu visokog obrazovanja, moramo prepoznati najvažnije prioritete, te učiniti sve da na njima radimo i istrajemo, kako bismo izgradili što referentniji univerzitet i suvereno ga uveli u evropski akademski prostor. Koliki značaj se pridaje visokom obrazovanju, u vrijeme ekonomske krize i recesije, potvrđuje i stav Evropske komisije, koja predlaže restrikcije u svim sferama društva, izuzev obrazovanja i nauke“, naveo je rektor Čaklovica, te istakao da univerzitet u svakoj zemlji igra važnu društvenu ulogu, tako da narodu jedne zemlje pomaže da prepozna sebe i svoj identitet i da prepozna svoje buduće horizonte.

Govor – Prof. dr. Faruk Čaklovica

Nakon što je generalni sekretar Univerziteta gospodin Zoran Selesković informirao o postupku dodjele počasnog zvanja professor emeritus na Univerzitetu u Sarajevu, rektor Čaklovica je promovirao na čast professora emeritusa Univerziteta u Sarajevu dvanaest penzionisanih redovnih profesora:

1. dr. Obrad Šarenac – penzionisani redovni profesor Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije,
2. dr. Enver Imamović – penzionisani redovni profesor Filozofskog fakulteta,
3. dr. Mladen Bevanda – penzionisani redovni profesor Filozofskog fakulteta,
4. dr. Mehmed Bublin – penzionisani redovni profesor Građevinskog fakulteta,
5. dr. Vlatko Doleček – penzionisani redovni profesor Mašinskog fakulteta,
6. dr. Stjepan Marić – penzionisani redovni profesor Mašinskog fakulteta,
7. dr. Omer Pašić – penzionisani redovni profesor Mašinskog fakulteta,
8. dr. Mehmed Gribajčević – penzionisani redovni profesor Medicinskog fakulteta,
9. dr. Salahudin Dizdarević – penzionisani redovni profesor Medicinskog fakulteta,
10. dr. Vjekoslav Selak – penzionisani redovni profesor Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta,
11. dr. Mustafa Imamović – penzionisani redovni profesor Pravnog fakulteta, i
12. dr. Emin Sofić – penzionisani redovni profesor Prirodno-matematičkog fakulteta.

Svečana akademija bila je povod da se promoviraju i najuspješniji nastavnici fakulteta i akademija Univerziteta u Sarajevu u akademskoj 2010/2011. godini, kojima je prof. dr. Slavenka Vobornik, prorektorica za nastavu Univerziteta u Sarajevu, uručila certifikate i prigodne poklone.

„Prestižno priznanje ‘najbolji nastavnik’ tradicionalno se dodjeljuje najuspješnijim nastavnicima u sklopu obilježavanja Dana Univerziteta. Na ovaj način Univerzitet stimulira i nagrađuje svoje najbolje i najreferentnije nastavnike za njihova izuzetna dostignuća u nastavnoj, znanstvenoj, umjetničkoj i kulturnoj djelatnosti, te za doprinose u razvoju visokog obrazovanja i afirmaciji Univerziteta u Sarajevu na domaćem i međunarodnom planu. Dobitnici ovog prestižnog priznanja predstavljaju snažnu inspiraciju, poticaj i uzor mlađim naraštajima, oni su i jaka podrška bržem razvoju Univerziteta kao i društva u cjelini, te imaju značajnu ulogu na putu reforme i priključivanja Univerziteta u EHEA i ERA“, navela je prilikom obraćanja prorektorica Vobornik.

Govor – Prof. dr. Slavenka Vobornik

Najuspješniji nastavnici fakulteta i akademija Univerziteta u Sarajevu u akademskoj 2010/2011. godini:

1. prof. dr. Ramo Masleša, Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije,
2. prof. dr. Hilmija Šemić, Fakultet za saobraćaj i komunikacije,
3. prof. dr. Ivan Hmjelovjec, Fakultet sporta i tjelesnog odgoja,
4. prof. dr. Dijana Avdić, Fakultet zdravstvenih studija,
5. prof. dr. Dunja Martinović, Mašinski fakultet,
6. prof. dr. Edina Bešlagić, Medicinski fakultet,
7. prof. dr. Safet Nurković, Prirodno-matematički fakultet,
8. prof. dr. Amira Dedić, Stomatološki fakultet sa klinikama, i
9. prof. dr. Safer Međedović, Šumarski fakultet.

Na današnjoj svečanosti prof. dr. Samir Arnautović, prorektor za međunarodnu saradnju, izdavačku djelatnost i studentski standard Univerziteta u Sarajevu, predstavio je trenutne aktivnosti u vezi sa Fondom „Suada Dilberović“.

Iz Fonda „Suada Dilberović” stipendiraju se socijalno ugroženi i izuzetno nadareni studenti svih fakulteta i akademija Univerziteta u Sarajevu, a finansijska sredstva za Fond svake godine osiguraju nastavnici, saradnici, uposlenici i studenti Univerziteta u Sarajevu, kao i pojedini poslovni partneri i prijatelji Univerziteta.

„Ova humana akcija koju vodi Univerzitet u Sarajevu je posebno značajna u ovom teškom periodu i predstavlja direktnu podršku u prevazilaženju složene socijalno-ekonomske situacije. Ovaj fond i aktivnosti vezane za njega nisu samo izraz humanosti koja mora da vodi svaki univerzitet, nego istovremeno podrška i ulaganje u budućnost ovog univerziteta”, naglasio je prorektor Arnautović.

Univerzitet u Sarajevu već pet godina zaredom dodjeljuje nagrade iz Fonda „Akademik Edhem Čamo” za podršku studentskim naučnoistraživačkim radovima, projektima, umjetničkim ostvarenjima i drugim oblicima studentskog stvaralaštva na Univerzitetu u Sarajevu i na taj način pruža direktnu podršku studentima u prevazilaženju složene socijalno-ekonomske situacije i omogućava im školovanje, te time podstiče napredak države.

Prof. dr. Hazim Bašić, prorektor za naučnoistraživački rad Univerziteta u Sarajevu, objavio je imena studenata dobitnika nagrada iz Fonda „Akademik Edhem Čamo“, te prilikom svog obraćanja istakao: „Društvo znanja je zvanična vizija evropske budućnosti. Toliko budućnosti još nikad nije bilo! Pri tome valja napomenuti da budućnost nije ono što je izvjesno. Isto tako ono neizvjesno također nije budućnost. Jedni smatraju da je budućnost već počela, a ništa se ne troši tako brzo kao budućnost. Stoga u ubrzanom vremenu naši studenti su suočeni sa izazovom da budu istovremeno i arhitekte i stanovnici novog svijeta.“

Nagradu iz Fonda „Akademik Edhem Čamo” dobilo je 19 studenata za 16 projekata koji obuhvataju radove objavljene na međunarodnim konferencijama, eseje, prijedloge arhitektonskih rješenja, umjetnička djela i nova konceptualna rješenja. Nagradu su dobili: Sanel Galijašević, Salem Malikić, Nedim Mutevelić, Nedim Šečeragić, Zana Rapa, Azra Hodžić, Zerina Karić, Alisa Kobasica, Elma Plasto, Mirza Berković, Seid Burić, Elma Kuldija, Anita Karić, Nejra Kadrić, Almira Ibišević, Irma Mahmutović, Amar Zahiragić, Adnan Prevljak i Mirza Mehaković.

Program svečane akademije upotpunili su studenti Muzičke akademije – Meho Radoović (klarinet), Branko Mlikota (klarinet) i Melisa Patković (klavir) – koji su izveli dva stava iz koncertnog komada Felixa Mendelssohna.

Posted by on 2011-12-21. Filed under Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login