Svečano obilježena 50. godišnjica Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu

Elektrotehnički fakultet, Univerzitet, SarajevoElektrotehnički fakultet Univerziteta u Sarajevu je u srijedu 21. decembra 2011. godine svečanom sjednicom Nastavno-naučnog vijeća obilježio 50. godišnjicu.

Od osnivanja 1961. godine do 2011. godine na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu školovano je 5.115 diplomiranih inženjera elektrotehnike, 351 inženjer elektrotehnike, 212 mastera, 532 bachelora, 404 magistra tehničkih nauka, te 106 doktora tehničkih nauka.

Sjednicu je otvorio prof. dr. Kemo Sokolija, te tom prilikom naglasio da je Elektrotehnički fakultet bio i ostao ono što jeste isključivo zato što je imao studente kojima se ne ponose samo njihovi roditelji već i Fakultet.

Povodom obilježavanja ovog značajnog jubileja prisutne je pozdravio rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Faruk Čaklovica, istakavši da za Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Sarajevu 50 godina predstavlja čitavu historiju u kojoj su hronološki utkane godine njegovog nastanka, pokušaja uništenja, herojske odbrane, novog života i nezaustavljivog razvoja i uklapanja u akademske tokove sadašnjosti i nastojanja da stvori bolju poziciju za vrijeme koje dolazi.

„Vlastitim snagama uz aktuelne evropske akademske trendove i saradnju sa poznatim svjetskim fakultetima unaprijedili ste nastavno-naučni i istraživački rad, postigli ste zapažene rezultate, na čemu bi vam zavidjeli mnogi svjetski fakulteti. Ovo je samo jedan od pokazatelja kako ovaj fakultet ima dovoljno znanja i motiva za nove nastavno-naučne trendove, koji će biti u funkciji izgradnje moderne visokoškolske institucije, a što dokazuje da ovaj fakultet grabi velikim koracima u reformi visokoškolskog obrazovanja. Od vašeg fakulteta očekujemo da i ubuduće educira referentne stručnjake koji će stečeno znanje direktno ugrađivati u napredak nauke, privrede, ekonomije, te snažnije otvoriti nove perspektive bosanskohercegovačkog društva, uvodeći ga u razvijeni i moderni svijet“, naveo je rektor Čaklovica.

Studij elektrotehnike na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu odvija se u okviru četiri odsjeka: Odsjek za automatiku i elektroniku, Odsjek za elektroenergetiku, Odsjek za računarstvo i informatiku i Odsjek za telekomunikacije.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta prof. dr. Narcis Behlilović je predstavio realizirane aktivnosti, aktivnosti i projekte čija je implementacija u toku, kao i planove za naredni period.

„Naša strateška namjera je ponovo biti vodeći elektrotehnički fakultet na regionalnom nivou i veoma dobro prepoznatljiv na globalnom nivou. Da bi se ostvarila definirana namjera, potrebno je tokom narednog perioda isplanirati i poduzeti one aktivnosti koje upravo integriraju bliske i daleke horizonte“, naveo je dekan Behlilović, te kao prioritetne aktivnosti naveo: nastavljanje razvoja laboratorija na fakultetu, promjene unutar nastavnih planova i programa svih ciklusa studija, uspostaviti i oblikovati skup partnera u svojevrsni konzorcij, biti spreman na natjecanje s konkurentima nudeći prepoznatljive razlike koje primjećuje i shvata blisko ali i međunarodno tržište.

Posted by on 2011-12-23. Filed under Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login