Svečano otvoren ovogodišnji festival ‘Sarajevska zima’

Sarajevska zima, 2012Performansom “Buđenje duhova” sinoć  je u reprezentativnoj i najstarijoj kulturnoj instituciji u našoj zemlji, Zemaljskom muzeju BiH, svečano dignuta zavjesa ovogodišnjeg, 28. izdanja Festivala “Sarajevska zima”, koji će se s temom “2012” održavati do 21. marta.

Hram kulturno-historiske baštine BiH večeras je ispunilo mnoštvo mladih ljudi, ali i istaknutih osoba iz kulturnog i društvenog života Sarajeva i BiH. Mahom srednjoškolci, njih 125, koliko je godina u ovom mjesecu napunio i Zemaljski muzej BiH, učestvovalo je u performansu otvaranja Festivala.

Performans u režiji Nedžada Begovića satkao je priču o Bosni, onoj prije stotina godina i onoj danas, protkanu različitim mitovima i pričama. Tako je muzejskim dvoranama prodefilovala bosanska kraljevska svita, uz učešće i korejskih umjetnika iz grupe Nine Dragon Heads, Nostradamus, veslači, vještice i još niz zanimljivih likova, predvođenih direktorom Festivala Ibrahimom Spahićem, ovaj put u ulozi cara ogrnutog u plašt, te članovima Sarajevo Drum Orcestra.

Spahić je, na kraju priče, sa balkona održao ‘carev govor’, poručujući “narodu” da se podigne protiv razdora i uništenja svega dobrog što nosimo u sebi.

“Neka se daleki svjetovi i umjetnosti sretnu. Otvorite um i srce, otvorite se jedni prema drugima, čuvajte pahuljicu i nemojte se bojati čarolije grada”, kazao je Spahić, naglašavajući da u ovoj priči nije car go, već narod, koji je nesretan što mu je vlast oduzela glas i pravo na kulturu. Naglasio je da je ovo godina presudna za kulturu grada i BiH.

U okviru Festivala će, kao i prethodnih godina, biti realizirani projekti iz različitih oblasti umjetničkog stvaralaštva, uz učešće više od 1.000 umjetnika iz 47 zemalja.

Festival je do sada. od 1984. godine, realizirao 3.317 umjetničkih projekata s 31.310 učesnika, a tokom 27 godina posjetilo ga je više od 3.000.000 posjetilaca.

“Sarajevska zima” ove se godine održava pod pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, generalnog sekretara Vijeća Evrope, predsjednika Evropskog parlamenta, UNESCO-a, Vijeća ministara BiH, Federacije BiH, Kantona Sarajeva, Grada Sarajeva i Starog grada.

Posted by on 2012-02-08. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login