Svečano otvorena obnovljena banjalučka džamija Arnaudija

U Banjaluci je održana ceremonija otvaranja obnovljene Arnaudija džamije, kojoj su prisustvovali brojni građani, vjernici, zvanice iz Bosne i Hercegovine i inostranstva.

Banja Luka, panorama, foto: Ajdin Kamber ©
Banja Luka, panorama, foto: Ajdin Kamber ©

“Naša je radost posebna jer ponovno uzdizanje Arnaudije vraća nadu u naše bolje sutra koje itekako trebamo”, rekao je muftija banjalučki Ismail ef. Smajlović na svečanom otvorenju džamije Arnaudija u Banjaluci.

“Od konca 16. stoljeća čista srca vjernika i bistri pogledi dobronamjernika stapali su se sa ovim banjalučkim draguljem Arnaudija džamijom. Nakon njenog trodecenijskog izbivanja danas je ponovo vraćamo u njeno prirodno prebivalište šeher Banjaluku. Danas je pridružujemo ostalim džamijama u ovom gradu i zaokružujemo mukotrpan posao njihove obnove“, rekao je muftija banjalučki.

Glavni imam Medžlisa Banjaluka Muamer Okanović u svojstvu domaćina poželio je dobrodošlicu prisutnima i izrazio radost što je džamija ponovo otvorila svoja vrata i što će “na radost vjernika i građana Banjaluke uz ostale banjalučke džamije biti stjecištem dobrih i čestitih ljudi”.

“Džamija Hasana defterdara dragulj je među džamijama te upotpunjuje ljepotu banjalučkih džamija koje su stoljećima Banjaluku krasile, bivajući stjecištima duhovnosti, plemenitosti i oživotvorenja jakih međuljudskih odnosa. Izgrađena nedugo nakon Ferhat-pašine džamije, Arnaudija je raskošnošću enterije, prostrašnošću harema ostala neizostavnim dijelom srca Banjalučana i svih posjetioca koji su njenom okrilju boravili”, rekao je Okanović.

“Otvaranje ponovo izgrađene Arnaudija džamije u Banjaluci je historijski dan kojim se šalje poruka mira i suživota”, rekao je direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Senaid Zajimović.

“Ovo je historijski dan kojim šaljemo poruku mira i suživota. U okviru manifestacije Dani Vakufa u BiH 2024. godine svečano otvaramo ponovo izgrađenu Arnaudija džamiju – dragulj i biser Banja Luke, po kojoj je ovaj grad nadaleko bio prepoznatljiv. Arnaudija je ponovo spomenik duhovne i kulturne, ali i civilizacijske snage i pobjede dobra u BiH. Presretni smo i zadovoljni što smo imali priliku učestovati u oživljavanju ovog velikog zdanja i imena njenog utemeljitelja Hasana defterdara”, rekao je Zajimović.

Otvaranje Arnaudija džamije centralni je događaj manifestacije “Dani džemata i džamija” koju Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH organizuje osmi put, a koja će trajati do 12. jula. Manifestacija se organizuje kako bi podsjetili na Dan džamija, a time i rušenje Ferhadija džamije u Banjaluci, koja je zajedno s Arnaudijom i drugim džamijama porušena u noći između 6. i 7. maja 1993. godine.

Obnovom Arnaudije završava se proces obnove 16 porušenih banjalučkih džamija. Poput Ferhat-pašine džamije, Arnaudija džamija je sazdana na fragmentima koji su nakon njenog rušenja odnošeni na razna mjesta.

Arnaudija je džamija koju vezuje slična sudbina kao i Ferhat-pašinu džamiju. Izgrađena je krajem 16. stoljeća, 1595. godine, samo nekoliko decenija nakon Ferhadija džamije. Izgradio ju je Hasan defterdar, ministar finansija Ferhat-paše Sokolovića, potpisnik vakufname Ferhat-paše Sokolovića i njegov savremenik.

Arnaudija je na neki način kroz historiju dobila epitet sestre Ferhadije džamije, tako dijele i tragičnu sudbinu, odnosno 7. maj 1993. godine, kada su u ranim jutarnjim satima detonirana oba objekta.

Arnaudija džamija je jedna od 16 porušenih džamija u Banjaluci tokom proteklog rata u Bosni i Hercegovini. Ideja o obnovi Arnaudije iznesena je 2015. godine, krajem 2016. godine potpisan je Protokol o ponovnoj izgradnji ove banjalučke ljepotice s Generalnom direkcijom vakufa pri Ministarstvu kulture i turizma Turske, dok je naredne, 2017. godine, svečano položen kamen temeljac za izgradnju.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika 2003. godine proglasila je mjesto i ostatke graditeljske cjeline Arnaudije nacionalnim spomenikom BiH.

BHRT

Posted by on 2024-05-07. Filed under Banja Luka, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

You must be logged in to post a comment Login