Šveđani planiraju izbaciti iz škola historiju prije 18. vijeka

Šveđani namjeravaju izbaciti iz škola svu historiju stariju od 18. vijeka, kako bi se učenici koncentrirali na Holokaust, Adolfa Hitlera, Drugi svjetski rat i postmoderni period s kraja 20. vijeka.

Švedska
Švedska

“Nema više starog Rima, drevne Grčke, nema više učenja o velikom švedskom carstvu”, najavljuje Švedski odbor za obrazovanje, koji predlaže da se predmet historija radikalno promijeni, javlja portal Svd.de.

Više vremena u obrazovanju namjeravaju dati pitanjima polova, klimatskim promjenama i migraciji, dok u višim razredima, koje pohađaju učenici uzrasta od 13 do 15 godina, više neće biti predavana istorija koja datira od prije 1700. godine.

Predloženo je da se drevna Grčka, stari Rim i era kada je Švedska bila velika sila (1611-1718) i vladala zemljama oko Baltičkog mora izbriše iz historijskih udžbenika za najmlađe.

“Revidirani planovi nastave rezultat su nedostatka vremena za učenje historije u školama”, tvrdi Švedski odbor za obrazovanje, prenosi Tanjug.

Učenici viših razreda se moraju više koncentrirati na 19. vijek, na Holokaust, Hladni rat i ideje koje su oblikovale Švedsku tokom poslijeratne ere, navodi ovaj odbor.

Ova namjera, međutim, izazvala je otpor kod profesora historije.

“To je grozno, bizarno i apsurdno”, tvrdi historičar Dick Harrison, koji ističe kako je prisiljen reagirati i ukazuje na činjenicu kako je “drevna historija” potrebna.

“Sve što nas okružuje je naslijeđe starih Grka”, napominje on i upozorava kako će, ako prijedlog postane stvarnost, Šveđanima širom svijeta biti neugodno.

On je prijedlog za “skraćivanje historije” u Švedskoj nazvao “bolesnim”.

Posted by on 2019-10-02. Filed under Magazin, Obrazovanje, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login