Sveopšti hidroenergetski napad na Neretvu!

Neretva, dužine toka oko 225 kilometara i neprocjenjive biološke vrijednosti, živi vjerovatno najteži period u historiji, piše Fondacija Atelje za društvene promjene – ACT.

Rijeka Neretva, foto Ajdin Kamber
Rijeka Neretva, foto Ajdin Kamber

Podsjetimo, osim već izgrađenih malih i velikih hidroelektrana u srednjem i donjem toku (HE Jablanica, HE Grabovica, HE Salakovac, HE Mostar i mHE na Kraljuščici, Trešanici i Doljanci), na udaru se našao i gornji tok rijeke, na kojem je planirana izgradnja 50-ak hidroenergetskih objekata.

Poslije višegodišnjih zastoja, izgradnja hidroelektrane Ulog u punom je zamahu, baš kao i realizacija projekta Gornji horizonti.

Uz postojeće hidroenergetske objekte navedeni projekti označit će kraj Neretve kakvu poznajemo i pretvoriti je u mrtvu rijeku.

Pokažimo da nam je stalo do Neretve i vlastima na državnom i entitetskim nivoima pošaljimo jasne poruke: Pustite rijeku neka teče i zaštitite njen tok!

Aktivisti apeluju:

Ovdje možete pronaći pismo koje trebate isprintati i potpisati (i kao organizacija i kao fizičko lice) u tri primjerka i poslati na adrese organa vlasti čiji se kontakti nalaze na početku pisma.

Posted by on 2023-09-08. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login