Švicarska: Prvi deficit od 2005.

Švicarska

Švicarska

Švicarska je prošle godine, prvi put od 2005, zabilježila deficit na nivou saveznog budžeta, i to u iznosu od 124 miliona franaka (118,5 miliona eura).

Ovaj iznos deficita predstavlja iznenađenje za Vladu u Bernu, koja je predvidjela manjak u državnoj kasi na nivou federacije od 121 milion franaka, prenosi AFP.

Prema saopštenju iz Vlade, deficit je posljedica snažnog pada fiskalnih prihoda. U 2014. oni su bili za 2,4 milijarde franaka manji od predviđenih.

Dodaju da bi deficit bio i mnogo veći da Vlada nije preduzela mjere štednje i smanjila budžetske troškove za 2,1 milijardu franaka.

Situacija sa skokom franka od sredine januara ove godine dodatno će opteretiti budžet, dodaje se u saopštenju. Kako bi se efekat kursa ublažio, Vlada je najavila “mjere korekcije” u planovima javne potrošnje, kao i zamrzavanje plata zaposlenih u državnoj upravi.

U 2013. godini Švicarska je imala budžetski suficit na nivou federacije od 1,3 milijarde franaka.

Posted by on 2015-02-15. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login