Švicarska želi da uđe u geografsku raspodjelu tražitelja azila

ŠvicarskaŠvicarska želi da bude integrirana u evropski sistem geografske raspodjele tražitelja azila u Evropi koji je osmislio Bruxelles, izjavila je u srijedu predsjednica Švicarske konfederacije Simonetta Sommaruga.

“Vrijeme je da imamo u Evropi ključ za raspodjelu koji funkcionira prema principu solidarnosti. Švicarska će u njemu učestvovati”, kazala je predsjednica nakon susreta s austrijskim predsjednikom Heinzom Ficherom u Beču.

Zbog dolaska velikog broja izbjeglica u Evropu u toku posljednje godine, “potrebna je pravedna raspodjela”, ocijenila je Sommaruga.

Švicarska nije članica EU, ali je integrirana u šengenski prostor slobodnog kretanja od 2008. i odlučila je da prihvati još 3.000 sirijskih izbjeglica iako ih je na njenom tlu 10.000, podsjetila je predsjednica.

U ponedjeljak se austrijski kancelar Werner Faymann založio za raspodjelu tražitelja azila u EU prema kvotama povezanim s brojem stanovnika u svakoj zemlji.

Ovu mjeru će 13. maja predložiti Evropska komisija. Potrebno je odobrenje Evropskog vijeća koje će se sastati 25. i 26. juna.

Do sada je odgovornost za prihvat tražitelja azila padala isključivo na zemlje u koje dolaze imigranti, u skladu s dablinskim propisom. Zemlje kao Mađarska, Austrija, Italija i Malta smatraju da su neravnomjerno opterećene.

Posted by on 2015-05-08. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login