Svjedočimo sistemskom uništavanju rijeka: Na SVIM RIJEKAMA i malo veći potocima u BiH planirane su hidroelektrane

Sačuvajmo naše rijeke dok to još uvijek možemo…

Mural na brani Idbar, Konjic

Mural na brani Idbar, Konjic

Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hecegovine predstavila je u Banjaluci aktivnosti koje su obilježile ovu godinu i planove za 2018. godinu na polju zaštite rijeka i borbe protiv izgradnje hidroelektrana.

Nataša Crnković iz Centra za životnu sredinu rekla je da se Centar duže od 13 godina protivi izgradnji novih hidroelektrana i podržava građane i građanke koji vode bitke u svojim lokalnim zajednicama.

“Ovu godinu su na polju zaštite životne sredine obilježile borbe za zaštitu rijeka širom naše države i vidimo da se taj trend neće promijeniti ni naredne godine. Hidroelektrane predstavljaju jednu od najvećih pojedinačnih prijetnji za prirodu, ljude i ekonomiju Bosne i Hercegovine”, rekla je Nataša Crnković iz Centra za životnu sredinu.

Ona ističe da više od 300 projekata hidroelektrana u BiH prijeti da uništi sve naše rijeke, stoga je potreban zajednički pristup na nivou države i kampanja za borbu protiv ovih projekata. Ovaj broj bi u narednoj godini mogao i rasti.

Nataša kaže da je na 244 rijeke, koliko ih ima u BiH skoro na sve i jednoj su planirane hidroelektrane, pa čak i na malo većim potocima, a na nekim rijekama planirano je više od 10 hidroelektrana.

“Svedočimo sistemskom uništavanju rijeka, a sve se dešava bez ikakvog strateškog plana”, poručuje Nataša iz centra za životnu sredinu.
Zbog toga je u junu prošle godine pokrenuta „Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine“, koja okuplja organizacije i pojedince spremne da se bore za naše rijeke. Ove godine se najžustrija borba vodila oko rijeke Kruščice, u blizini Viteza.

Haris Đelilović iz novoosnovanog Ekološkog društva Bistro iz Kruščice rekao je da Rijeka Kruščica predstavlja izvor života i najvažniji resurs njihovog kraja koji su spremni da brane do posljednjih atoma snage i to su svojim djelovanjem do sada i pokazali.

Mural na brani Idbar, Konjic

Mural na brani Idbar, Konjic

“Dvije planirane hidroelektrane predstavljaju isključivo lični interes pojedinaca. Početak izvođenja radova je izazvao oštro protivljenje lokalnog stanovništva i šire zajednice koja zavisi od ove rijeke, a tu prvenstveno mislim na stanovništvo Zenice koje pitku vodu dobija direktno iz korita Kruščice”, rekao je u Banjaluci Haris Đelilović.

Na konferenciji je istaknuto da je dokazano da su hidroelektrane zastarijela tehnologija i da uzrokuju ogromne posljedice na prirodu, ekonomiju i lokalne zajednice. Zato je u mnogim zemljama prisutan trend njihovog uklanjanja.

Viktor Bjelić iz Centra za životnu sredinu rekao je da će Koalicija za zaštitu rijeka BiH pružiti stručnu i pravnu podršku lokalnom stanovništvu i udruženjima da se na vrijeme uključe u donošenje odluka.

“U narednom periodu će fokus djelovanja Centra za životnu sredinu kroz Koaliciju za zaštitu rijeka BiH biti na zaustavljanju planova za hidroelektranu Krupa i svih drugih hidoelektrana na rijeci Vrbas. Konačni cilj nam je proglašenje kanjona i klisura Vrbasa zaštićenim“, istakao je Viktor.

On je na kraju konferencije dodao da je mnogo primjera borbe iz čitave Bosne i Hecegovine, a neke od najuspješnijih kampanja su uspjele da očuvaju rijeke ili dijelove rijeka Sutjeska, Hrčavka, Vrbas, Kruščica, Neretva, Ljuta, Buna, Una, Unac i Željeznica.

Nakon konferencije aktivisti iz Banjaluke i Kruščice otišli su do dijela Vrbasa u naselju Krupa na Vrbasu gdje je planirala nova hidroelektrana i glasno su rekli NE HIROELEKTRANAMA NA VRBASU.

Kruščica

Kruščica

U mjestu Krupa u Kanjonu rijeke Vrbas planira se izgradnja nove hidroelektrane. Aktivisti su rekli da je nevjerovatno da smo ovako brzo došli u situaciju da ponovo moramo braniti Vrbas, a reakcije od nadležnih institucija i dalje izostaju.

Istaknuto je da građani nisu ni svjesni svih negativnih posljedica koje bi ova i slične hidroelektrane imale na prirodni i životnjski svijet, a samim tim i na građane Banjaluke.

Posted by on 2018-01-01. Filed under Banja Luka, Bihać, Foča, Konjic, Mostar, Prijedor, Sanski Most, Sarajevo, Travnik, Vijesti iz BH gradova, Vitez. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login