Svoju bebu maskirala u oličenja zla 20. vijeka

hitlerDansko-norveška umjetnica Nina Maria Kleivan šokirala je svijet pa čak i svog supruga kada je predstavila svoj najnoviji rad u kome je malenu kćerku maskirala kao najomraženije diktatore 20. vijeka među kojima je mjesto našao i Slobodan Milošević.

“Svi u sebi nosimo zlo. I mala djeca zla su jedna prema drugoj”, objasnila je umjetnica za novo izdanje izraelskog Haaretza. “Čak bi i moja kćerka jednog dana mogla čvrstom rukom vladati Danskom. Takva mogućnost postoji. Nikad ne znate”, dodala je.
Cilj njezine kontraverzne serije fotografija pod nazivom “Moć” je da pokaže kako svi život započinjemo jednaki. Svi imamo priliku pred sobom – činiti dobro ili nepojmljivo zlo.

“Morate biti svjesni da vaša djela sa sobom nose posljedice koje utiču na ostala ljudska bića. Ljudi koje je glumila moja kćerka nisu ni najmanje marili za vrijednost ljudskih života i žrtve koje su njihova razmišljanja izazvala”, objasnila je Kleivan.

“Odgovornost je isključivo na vama. Ne možete je odbaciti, kao roditelj, kao ljudsko biće, i reći da ste samo slijedili naređenja”.
Na ideju o foto sessionu došla je kada je, nakon rođenja drugog djeteta Faustine, zbog bolova u zdjelici, gotovo pola godine bila prikovana za invalidska kolica i dom tako da nije mogla odlaziti u svoj atelje. Tada je odlučila da će njena kćerka postati njeno platno. Počela je krojiti malena diktatorska odijela, oblačiti Faustinu i snimati. Prvi je bio Staljin, a posljednji Hitler.

Kleivan kaže kako je čak i njen suprug bio šokiran novom galerijom fotografija. “Znam da si umjetnica, ali mislim da je to krivo”, rekao je. Ali uprkos tome što je bila svjesna da je njen projekat najblaže rečeno provokativan, nastavila je sa radom.

Za izraelski list prisjetila se kako je u djetinjstvu rasla sa mržnjom prema nacizmu i Nijemcima, jer je njezin otac u II. svjetskom ratu bio pripadnik norveškog pokreta otpora, a neko je vrijeme proveo i u zatvorima nacističke Njemačke. U djetinjstvu je čak u džepu nosila papirić sa imenom zatvorskog čuvara svoga oca kako bih ga jednog dana pronašla i ubila.

“Odrastala sam u strašnoj mržnji prema Nijemcima iako me je otac uvijek upozoravao da nikoga ne bih trebala mrziti, čak ni Nijemce… Niko ne reaguje na ništa tako kao na sliku “malog Hitlera”. Iako moja generacija ne priča puno o ratu, prešutno u našim kulturnim krugovima Hitler se doživljava kao inkarnacija zla”, objasnila je umjetnica.

stalinmusoliniayatullah khumeiniaugusto pinoche

bih-x.info

Posted by on 2010-03-17. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login