Tajland: Pristalice bivšeg premijera stižu u Bangkok

Thaksin Shinawatra

Thaksin Shinawatra

Deseci hiljada pristalica bivšeg tajlandskog premijera Thaksina Shinawatre nastavile su u subotu da pristižu u Bangkok uoči sutrašnjih demonstracija kojim je cilj obaranje vlade. Oko 20.000 “crvenih košulja” prešlo je kontrolno mjesto u Ayuthayi, 80 kilometara sjeverno od Bangkoka, izjavio je agenciji AFP guverner pokrajine. Još 15.000 demonstranata u automobilima treba da uđu u grad preko ovog prelaza na kojem je raspoređeno 700 vojnika i policajaca, izjavio je guverner Withaya Pewpong.

Vlada je usvojila hitan zakon koji vojsci daje ovlasti da rukovodi operacijama i rasporedila 50.000 vojnika, policajaca i civila dobrovoljaca.

“Crveni” su izašli na ulice dvije sedmice nakon što je vrhovni sud donio presudu da je Thaksin kriv za zloupotrebu vlasti i sukobe interesa kada je bio na vlasti od 2001. do 2006. Više od polovine njegovog bogatstva, 1,4 milijarde dolara, zaplijenjeno je.

Premijer Abhisit Vejjajiva je izjavio novinarima nakon sjednice ministara i vojnih zvaničnika da neće dopustiti da grupe koje dolaze izazovu nasilje i sukobe.

bih-x.info

Posted by on 2010-03-14. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login