Bez krova nad glavom i dalje 43.000 osobe u BiH

BiH, povratnici, kućaU BiH je, zaključno sa decembrom prošle godine, bez neriješenog stambenog pitanja 43.000 lica i više od 7.000 živi u kolektivnim centrima, podaci su Unije za održivi povratak i integracije u BiH prikupljeni u 2.224 mjesne zajednice u 142 opštine i Brčko distriktu.
“Prema podacima Unije, i dalje 2.700 povratnika živi bez električne energije, dok je samo jedan odsto zaposlenih od 737.152 povratnika”, rekla je danas u Doboju predsjednica Unije Mirhunisa Zukić, povodom održavanja Skupštine o temi “Uloga civilnog društva u implementaciji Aneksa sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma – održavanje Međunarodne donatorske konferencije u Sarajevu u aprilu 2012. godine (Regionalni program za rješavanje izbjegličko-raseljeničkih pitanja)”.

Zukićeva je na konferenciji za novinare navela da je nedovoljno izdvajanje budžetskih sredstava za potrebe izbjeglih, raseljenih lica i povratnika u BiH jer postoji veliki broj građana koji čekaju osnovne uslove za povratak i stambeno zbrinjavanje.

Ona je podsjetila da je za rješavanja pitanje izbjeglih, raseljenih lica i povratnika prošle godine na nivou Federacije BiH izdvojeno 24.535.000 KM, a u ovoj godini planirano 26.243.207 KM, dok je na nivou Republike Srpske prošle godine izdvojeno 7.094.000 KM, a za ovu godinu planirano 7.318.500 KM.

“Održavanje Skupštine i njene stavove za rješavanje pitanja izbjeglica, raseljenih lica i povratnika podržava 104 lokalna udrženja građana u BiH koja su članovi Unije”, rekla je Zukićeva.

Ona je istakla da bi se na takav način okončala ne samo rekonstrukcija stambenog fonda za lica koja žele povratak u svoje domove, već i stvorili normalni uslovi za život po svim društveno-ekonomskim i socijalnim elementima, kao i koliko-toliko po evropskim standardima.

“Unija za održivi povratak i integracije u BiH uporna je u stanovištu da je osnovni zadatak u državi potpuno provođenje Aneksa sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma, te iznalaženje načina na koji bi bio finansiran kompletan proces, pa i kreditna zaduženja BiH”, naglasila je Zukićeva.

Nakon konferencije za novinare održana je Skupština kojoj su prisustvovali predstavnici 104 lokalna udrženja iz BiH, predstavnici nadležnih institucija na nivu BiH i entiteta, te kantonalnih i opštinskih vlasti, kao i predstavnici međunarodnih organizacija OHR-a, OEBS-a i UNDP-a.

Na osnovu diskusija, mišljenja i prijedloga učesnika skupštine biće urađen zaključak, koji će se dostaviti nadležnim državnim i entiteskim institucijama, kao i medijima.

“Unija za održivi povratak i integracije u BiH je nevladina organizacija sa specijalnim konsultativnim statusom pri Ekonomskom i socijalnom savjetu UN”, dodala je Zukićeva.

Posted by on 2012-02-29. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login