Talas vrućine u Japanu

ljeto, vrućineU Japanu uslijed velikih vrućina tokom posljednjih sedam dana preminulo najmanje 15 osoba, dok je više od 8.000 završilo u bolnici sa simptomima toplotnog udara, saopćile su japanske vlasti.

Samo u subotu, kad je temperatura širom zemlje dostizala 35 stepeni Celzijusa, uz veoma visoku vlažnost vazduha, preminulo je najmanje šest osoba, prenosi agencija AFP.

Gotovo 8.600 osoba je u sedam dana zaključno s nedjeljom završilo na hitnoj pomoći zbog simptoma toplotnog udara, što je dvostruko više nego prethodne sedmice, saopćila je japanska Agencija za upravljanje u slučaju požara i drugih prirodnih katastrofa.

Vrućine su posebno štetile starijim građanima, pa je tako gotovo polovina onih koji su zbog ekstremnih temperatura završili u bolnici starije od 65 godina, pokazali su podaci Agencije.

Japanska meteorološka agencija je upozorila da će i danas širom zemlje temperatura dostići 35 stepeni Celzijusa.

Prošle godine u Japanu je zabilježeno dosad najvruće ljeto, pri čemu su u nekim dijelovima zemlje temperatura dostizala čak 41 stepen, podsjeća agencija Tanjug.

Posted by on 2014-07-30. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login