Tarantino digao paniku među kino prikazivačima

Quentin Tarantino

Quentin Tarantino

Quentin Tarantino je veliki fan celuloidnih filmskih traka, i to je odavno poznato. No obznanio je informaciju da svoj najnoviji film ”The Hateful Eight” planira prikazati upravo u tom zastjarjelom modu prikazivanja filmova.

Kako je sada većina svjetskih kino sala opremljena modernom digitalnom tehnologijom, (DCP) monštvo ih više ne raspolaže sa 35 milimetarskim projektorima (osim kao muzejskim primjerkom), a Tarantino svoj film snima na 70mm traci.

Vijest u javnost pustio je CineGear Expo, a potvrdio ju je Bill Benet, šef kinematrografije na Tarantinovom setu. Poručio je i kino salama da se spreme za ”vraćanje u prošlost” ukoliko žele prikazati “TH8”, film koji može biti Tarantinov posljednji, kako je i sam potvrdio.

Film se trenutno nalazi u post-produkciji,  na 65 mm negativu, a snimljen je uz upotrebu Ultra Panavision leća, koje se nisu koristile od 1966. godine i “Khartouma”.

”Digitalno snimanje filmova će ubiti kino”, tvrdi Tarantino, ”jer ako se 35mm projektor ne nalazi u kinoprikazivačkim kabinama, svijet je izgubljen”, naveo je kultni režiser, dodavši i to da je digitala trebala biti i ostati samo za TV.

Posted by on 2015-06-11. Filed under Film & Muzika, Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login