Teatarske kuće danas obilježavaju Svjetski dan teatra

Raznovrsnim programima teatarske kuće širom planete danas obilježavaju 27. mart Svjetski dan teatra, koji je na mapu važnih datuma upisan još 1961. godine.

teatar koncert pixabay

Posebnim izvedbama ili namjenskim sadržajima teatri obilježavaju ovaj dan, a tradicionalno je na poziv Međunarodnog pozorišnog instituta praćen porukom nekog od predstavnika teatarske umjetnosti. Ove godine to je egipatska glumica Samiha Ayoub.

Ona je u prigodnoj poruci podvukla da ne pretjeruje kada kaže kako je ono što dramski pisci, redatelji, glumci, scenografi, pjesnici, glazbenici, koreografi i tehničari rade na pozornici “čin života samog i proizlazi iz ničega, kao plamteća zraka koja sjaji u tami, osvjetljuje tamu noći i grije njezinu hladnoću”.

“Mi smo oni koji daju sjaj životu. Mi smo oni koji ga utjelovljuju. Mi smo oni koji ga čine vibrantnim i smislenim. Mi smo oni koji pružaju razloge za razumijevanje. Mi smo oni koji koriste svjetlo umjetnosti kako bismo se suočili s tamom ignorancije i ekstremizma. Mi smo oni koji prihvaćaju doktrinu života, kako bi se život širio ovim svijetom. Za sve ovo, mi ulažemo napore, vrijeme, znoj, suze, krv i živce. Sve što imamo, kako bismo proširili poruku, braneći vrijednosti istine, dobrote i ljepote, istinski vjerujući kako je život vrijedan življenja”, navela je Ayoub.

Misija Svjetskog dana teatra jeste podsjetiti na moć koju teatar može donijeti te nezaobilaznu vrijednost teatarske umjetnosti u modernom društvu.

Međunarodni pozorišni institut, kao začetnik ove ideje, na današnji dan obavezuje teatre širom svijeta da različitim aktivnostima ukažu na važnost teatra te daju dopronos širenju temeljne poruke.

Posted by on 2023-03-27. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login