The Cranberries potvrdili nastup na INmusic festivalu 2012.

The Cranberries

The Cranberries

Jedan od najpoznatijih rock bendova posljednje dvije decenije, The Cranberries, potvrdio je nastup na INmusic festivalu 2012. Ono što ih je proslavilo i dovelo u centar pažnje bio je definitivno mega-hit “Zombie” koji je sedmicama bio na poziciji broj jedan na mnogobrojnim svjetskim muzičkim top-listama. U tom momentu postali su, uz U2, jedan od najvažnijih svjetskih rock bendova iz Irske.

Okupili su se još 1989. pod nazivom “The Cranberry Saw Us”, da bi kasnije skratili naziv benda u The Cranberries. Godine 1993. izdaju debi album “Everybody Else Is Doing It, So Why Can’t We” koji je dobio manju pažnju publike i kritike, no tek ih je izdavanje njihovog drugog albuma “No Need To Argue” na kojem se nalazi i veliki hit “Zombie” lansiralo u zvjezdani mainstream, a album je dosegao dijamantne i platinaste naklade širom svijeta.

Cranberriesi su autori još niza hitova koji već godinama vladaju muzičkim eterom i polako postaju evergreeni, poput “Linger”, “Dreams”, “Salvation”, “Animal Instinct”, “Ode to My Family”, “Just My Imagination”, Promises”, “When You’re Gone”, “Ridiculous Thoughts”…

Izdali su pet albuma, svirali su zajedno sa Rolling Stonesima i AC/DC na turnejama, a ove godine nas očekuje njihov šesti studijski album “Roses”. Posljednjih godina članovi Cranberriesa su se bavili pojedinačnim projektima, no došlo je vrijeme kada su poželjeli ponovo svirati i snimati zajedno, kako je nedavno obznanila karizmatična pjevačica jedinstvenoga glasa Dolores O’Riordan.

Nakon čitavog desetljeća, The Cranberries se sada vraćaju s novim albumom “Roses” koji će biti objavljen 27. februara. Album ima jedanaest pjesama, a producirao ih je njihov stari prijatelj i producent Stephen Street, poznat po produkciji albuma bendova poput The Smiths, Blur i Kaiser Chiefs. Uz Mando Diao, The Cranberries su drugi potvrđeni izvođači na INmusicu 2012, a publika će pjesme sa novog albuma moći premijerno poslušati na glavnoj pozornici INmusic festivala.

Posted by on 2012-02-11. Filed under Film & Muzika, Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login