Tijelo Kim Jong-ila izloženo u staklenom sanduku

Kim Jong-il coffinTijelo dugogodišnjeg lidera Sjeverne Koreje Kim Jong-ila izloženo je danas u staklenom sanduku, dok se ožalošćeni okupljaju na trgovima da mu odaju poštu.

Državna televizija prikazala je snimke preminulog vođe u sanduku okruženom vijencima, čije je tijelo prekriveno crvenom prostirkom, a glava mu je na bijelom jastuku.

U zemlji u kojoj je proglašen 11-dnevni period žalosti zastave su spuštene na pola koplja u vojnim bazama, školama, fabrikama, firmama, farmama i javnim zgradama.

Ulice Pjongjanga su tihe, ali se veliki broj ljudi plačući okuplja na trgovima i ulicama odajući poštu Kimu.

Tijelo Kim Jong-ila izloženo je memorijalnoj palati Kumsusan, mauzoleju gdje je balzamovano tijelo njegovog oca osnivača nacije Kim Il- sunga izloženo u staklenom sarkofagu od njegove smrti 1994. godine.

Državna sahrana obaviće se 28. decembra.

Kim Jong-un, trećin sin umrlog predsjednika i njegov nasljednik, obišao je sanduk zajedno sa visokim vojnim i zvaničnicima Radničke partije, gdje su održali “svečanu ceremoniju”.

Prema državnoj televiziji, Kim je umro od srčanog udara uzrokovanim prekomjernim radom i stresom u 69. godini.

U međuvremenu, Kina je saopštila da je njen ministar spoljnih poslova razgovarao sa južnokorejskim kolegom i američkim državnim sekretarom Hillary Clinton nakon smrti Kim Jong-ila.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Liu Veimin rekao je da su oni istakli značaj stabilnosti na Korejskom poluostrvu.

Liu je dodao da on nema informaciju da li će Kimov sin i nasljednik Kim Jong-un biti dobrodošao da posjeti Kinu, ali je rekao da su Kina i Sjeverna Koreja uvijek održavale posjete na visokom nivou.

“Pozdravljamo lidera Sjeverne Koreje da posjeti Kinu u vrijeme koje odgovara objema stranama”, rekao je on.

Posted by on 2011-12-20. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login