Tim iz BiH pobijedio na takmičenju iz njemačkog jezika

Na međunarodnom takmičenju iz njemačkog jezika IDO (Internationale Deutscholympiade) održanom od 1- 14. jula u Frankfurtu pobijedila je Bosna i Hercegovina, i to odnijevši 1. nagradu za najvišu jezičnu kompetenciju na nivou C1, saopćila je Kristina Krezo, prof. Gimnazije Livno i član OU BHDLV.

Osim profesorice koja je vodila bosanskohercegovački tim na takmičenje iz njemačkog jezika, članovi pobjedničkog tima bili su takmičari Haris Poturković iz Gimnazije Zenica i Nikolina Semren iz Gimnazije Livno.

Prema riječima prof. Krezo, u oštroj konkurenciji među 100 najboljih učenika cijelog svijeta naši učenici su od početka plijenili svojim poznavanjem njemačkog jezika, ali i dobrim ponašanjem, odgojem i iznimnim talentom.

“Ono što nas je zasigurno učinilo favoritima od samog početka takmičenja je i činjenica što je Nikolina pri predstavljanju zemalja svijeta bila među rijetkima koji su imali originalnu narodnu nošnju livanjskog kraja i sa Harisom zajedno, samouvjereno i simpatično, pokušala naučiti publiku plesni korak narodnog kola pjevajući narodnu pjesmu “Ružmarin” dok je Haris naknadno briljirao u talk show-u na temu “novac” glumeći beskućnika u Frankfurtu“, kazala je Krezo.

Prema navodima Kristine Krezo, odluka stručnog međunarodnog šesteročlanog žirija je na kraju bila jednoglasna s tim da je Haris Poturković osvojio 1. mjesto, a Nikolina Semren visoko 4. mjesto na nivou C1 u cijelom svijetu, a ekipno su bili sveukupni pobjednici ovog međunarodnog takmičenja.

“Iznimno sam ponosna na uspjeh naših učenika, ali i ogorčena na lošu obrazovnu politiku naše zemlje, gdje se nakon 30 godina tradicije učenja njemačkog jezika on ukida kao 1. strani jezik kazala je profesorica Krezo i dodala da je ova pobjeda bila i pobjeda iz prkosa i dostojanstva, gdje nas je cijeli svijet priznao, ali ne i vlastita vlada, odnosno nadležna kantonalna ministarstva.

Osim zahvale generalnom konzulu BiH Nikici Džombi, koji je došao pozdraviti delegaciju iz BiH na svečanom prijemu kod gradonačelnika grada Frankfurta te potpore Goethe-Instituta i Udruge nastavnika njemačkog jezika i ravnatelja Gimnazije Livno niko drugi nije podržao sudjelovanje istih na međunarodnom takmičenju iz njemačkog jezika, zaključila je profesorica Krezo .

Posted by on 2012-07-17. Filed under Bosna i Hercegovina, Livno, Vijesti iz BH gradova, Zenica. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login