Titov Galeb ide u koncesiju za 10,3 miliona eura

Josip Broz Tito, Galeb

Galeb

Gradska uprava Rijeke otvorila je konkurs za davanje u koncesiju nekadašnjeg Titovog broda Galeb koji je zaštićen kao kulturno dobro Republike Hrvatske.

Procjenjena ukupna vrijednost koncesije broda na 30 godina je 10,3 miliona eura, navodi se u saopćenju objavljenom na internet-stranicama riječke Gradske uprave.

Koncesionar na brodu treba osigurati muzejski prostor površine 507,10 kvadrata, hotelski i hostelski smeštaj, rekreacijski i kongresni centar, restoran i bar. Sve radove na uređenju broda mora osigurati koncesionar, bez mogućnost da traži povrat uloženog novca.

Nekadašnji Titov brod bit će smješten na Riječkom lukobranu, a krajni rok za dostavu ponuda za koncesiju je 24. mart 2015.
Prevozio voće, bio ratni brod, pa Titova lađa

Brod Galeb je 2006. godine proglašen kulturnim dobrom, a od 2011. godine stavljen je pod trajnu zaštitu.

Izgrađen je u Italiji 1936. godine za prevoz tropskog voća. U Drugom svjetskom ratu prenamijenjen je u ratni brod, a bio je i potopljen. Izvučen je iz mora 1948. godine, a četiri godine kasnije rekontruisan je u školski brod Jugoslovenske ratne mornarice.

Od 1953. do 1979. godine bio je ploveća rezidencija doživotnog predsjednika SFRJ Jugoslavije Josipa Broza Tita, koji je njime putovao 14 puta i posjetio 18 država.

Kad je počeo rat u Hrvatskoj, “Galeb” je dotegljen u Crnu Goru. Tadašnji vlasnici, vlasti Srbije i Crne Gore, brod su 2001. godine prodale kompaniji “Placid Sea”. Brod je dotegljen u brodogradilište “Viktor Lenac” u Rijeci.

Hrvatska je vlasnika broda službeno nekoliko puta upozorila da je brod u vrlo lošem stanju i da može potonuti te da ga je potrebno obnoviti. Pošto vlasnik nije reagovao, Gradska uprava Rijeke je na predlog Ministarstva kulture izdvojila oko 68.000 eura za finansiranje popravki i saniranje oštećenja.

Pošto dotadašnji vlasnik nije platio ni višegodišnje troškove čuvanja broda, brod je na kraju 2009, na osnovu prava prvootkupa, kupio Grad Rijeka.

Posted by on 2014-12-29. Filed under Region, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login