Titove vile kod Bugojna služe kao torovi za ovce i skrivanje pasa lutalica

Titova vila, Bugojno

Titova vila, Bugojno

Titove vile u Koprivnici i Gorici kod Bugojna umjesto da budu turistička atrakcija na kojoj bi se dobro zarađivalo, kao što to rade Slovenci, postale su ruševine u kojima ovčari sklanjaju stada od nevremena, a psi lutalice pronalaze mjesto za prenoćište.

Na ovu temu teško je pronaći sagovornika jer u turističkoj zajednici ne znaju ko može upravljati objektima dok u općini tvrde da je to još neriješen problem podijele zajedničke imovine bivše Jugoslavije koju je koristio Josip Broz Tito.

– Naravno da bi to bila odlična turistička atrakcija na kojoj bi se moglo zaraditi, ali zaista ne znam ko je nadležan za ove vile. Znam da je Titov tunel kod Konjica pripao Ministarstvu obrane BiH ali on se povremeno i otvori pa služi kao turistička atrakcija ili se u njemu organiziraju likovne kolonije, izložbe, itd… Kako se pravi posao sa Titovom ostavštinom najbolje su pokazali Slovenci koji su Titovu vilu na Bledu pretvorili u turističku destinaciju na kojoj dobro zarađuju – rekao je Miroslav Matošević, direktor turističke zajednice kantona Središnja Bosna.
Titova vila na Koprivnici bila je ograđena šumskim kompleksom za lovište na površini od čak 80 hektara. U tom kompleksu bio je i izgrađen i prvi teniski teren na prostorima bivše zemlje. Danas je to sve jedna velika ruševina iz koje se više nema što ni odnijeti. Ovčari sa kojima smo razgovarali tvrde da je to bila organizirana pljačka kamionima jer je vila rat dočekala potpuno sačuvana.

Prema njhivoim pričama Titovo lovačko odijelo sa šeširom od devine dlake prodano na pijaci u središnjoj Bosni za samo 60 KM. Razni mešetari prodavali su i umjetničke slike, lovačke trofeje i sve što se moglo unovčiti iz Titovih vila.

O Titovim vilama još niko ne brine.

Posted by on 2016-10-31. Filed under Bugojno, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login