Toplotni val na Balkanu i u narednim danima

Toplotni val Toplotni val koji je zahvatio zemlje Balkana unatoč najavljenim padavinama zadržaće se i u narednim danima, javlja agencija Anadolija.

Meteorolozi u balkanskim zemljama sutra predviđaju padavine, ali do većih padova temperature neće doći. Jutarnje temperature će se kretati od 16 do 20 stepeni Celzijusa, u planinskim predjelima oko 11.

Dnevne temperature neće biti znatno niže nego proteklih dana, pa će tako u BiH maksimalna temperatura sutra iznositi 37 stepeni, u Crnoj Gori 39 stepeni, Srbiji 36 i Hrvatskoj 34 stepena.

Danas u regionu preovladava sunčano vrijeme. Najtopliji grad u BiH, prema mjerenjima u 13:00 sati je Višegrad sa 42 stepena Celzijusa, dok je u Sarajevu 34, Mostaru 38 i Banjoj Luci 39 stepeni.

Knin je i danas najtopliji grad u Hrvatskoj, gdje temperatura zraka iznosi 37 stepeni. Temperatura u Zagrebu je 36 stepeni Celzijusa, dok je u Zadru 32, Splitu 35 i Dubrovniku 30 stepeni, a u svim dijelovima zemlje vrijeme vedro ili umjereno oblačno.

U Crnoj Gori danas je najtoplije u Podgorici gdje je temperatura 37 stepeni, zatim u Herceg Novom 34, Ulcinju 35 i na Cetinju 36 stepeni Celzijusa. U južnim predjelima Crne Gore vrijeme je pretežno sunčano, dok sjever prate povremena kiša, pljuskovi i grmljavina koji bi se mogli nastaviti u toku noći.

Beograd, Novi Sad, Niš i Loznica najtopliji su gradovi danas u Srbiji sa temperaturom zraka 40 stepeni. Nešto je hladnije u Kragujevcu sa 39 stepeni i Prištini 37, dok je na Kopaoniku 27 stepeni. U Srbiji je vrijeme vedro i sunčano, bez padavina.

Ekipe Hitne pomoći Beograd u protekla 24 sata imale su 209 intervencija, dok taj broj u Sarajevu iznosi 602 intervencije. Ministarstvo zdravlja Hrvatske izdalo je upozorenje za građane, a posebno za starije i oboljele osobe, kako se ponašati tokom visokih temperatura.

Građani se upozoravaju da izbjegavaju izlazak iz kuće u periodu od 10 do 17 sati, izbjegavaju naporan fizički rad, nose široku laganu odjeću od svijetlih materijala, te da djecu i životinje ne ostavljaju u parkiranom vozilu. Preporučuje se unošenje dovoljno i redovno tečnosti, te izbjegavanje napitaka sa previše kofeina ili šećera, te jesti češće u manjim obrocima.

U proteklih 24 sata u cijeloj Crnoj Gori obavljeno je 814 pregleda u ambulanti, 116 na terenu, a samo u Podgorici 178 pregleda.

Ljekari preporučuju da se izbjegava izlazak u kritičnom periodu od 10 do 17 sati napolje, te da se u ishrani koriste što laganija jela, bez bjelančevina, u manjim obrocima više puta dnevno. Takođe, upozoravaju da je potrebno mazati se, a posebno djecu, zaštitom od sunca.

Posted by on 2013-07-29. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login