Treći dan SFF: “Jednaki”, “Zemlja oluja” i filmski fond

 Sarajevo Film FestivalFilm “Zemlja oluja” mađarskog redatelja debitanta Ádáma Császia prikazan je u nedjelju na press-projekciji u okviru Takmičarskog programa igranog filma 20. Sarajevo Film Festivala (SFF). Ovo je jedan od filmova ovogodišnje smotre koji se bavi problemom homoseksualnosti, a govori o otkrivanju i prihvatanju seksualnosti na brutalan i nimalo sentimentalan način.

Uloge su, između ostalih, ostvarili András Sütő, Ádám Varga i Sebastian Urzendowsky.

Režiser Császi je na konferenciji za novinare istakao da se film bavi homofobijom i potragom za identitetom dvojice mladića koji moraju napustiti sve u šta su do sada vjerovali, odnosno tradicionalnu zajednicu i religijska uvjerenja.

“Htio sam pokazati koliko društvo može biti homofobično”, naglasio je.

Császi je kazao da je odabir glumaca za ovaj film trajao oko osam mjeseci, jer je prvenstveno htio da vjeruje glumcu, dodajući da ih nije tražio na osnovu njihovih glumačkih sposobnosti, već karaktera.

Glavna uloga pripala je glumcu András Sütőu koji u filmu glumi fudbalera. Kazao je da se dugo pripremao za ovu ulogu, jer o nogometu nije znao ništa.

“Nekoliko mjeseci sam učio sve o fudbalu, ali ne samo način igre i tehniku, već njihovu gestikulaciju te na koji način fudbaleri reaguju jedan na drugog, a posebno na suca”, pojasnio je.

Kafa sa…

“Veoma sam sretna prijemom filma među sarajevskom publikom, jer je ona veoma zahtjevna. Prije premijere smo strepili zbog prijema filma koji ima takvu tematiku, ali kada je publika aplaudirala na prizor kada se dvojica muškaraca i dvije žene ljube, znali smo da smo napravili nešto posebno”, izjavila je na programu 20. SFF-a “Kafa sa…” režiserka Jasmila Žbanić, čiji je film “Otok ljubavi” u subotu uveče predstavljen u centru Skenderija.

Žbanić je kazala da je njen novi film mješavina drame i komedije, i na neki način i mjuzikla, koji je zajednički stvorila sa scenaristom Aleksandrom Hemonom, poznatim bh. književnikom s adresom u Chicagu.

O svom radu u filmu Jasmile Žbanić, glumac Ermin Bravo je izjavio da ga je tromjesečni rad na filmu učinio sretnim i zadovoljnim, i da njegov cilj nije prosto tumačenje dodijeljenje uloge nego i izražavanje sebe kroz interpretaciju lika koji glumi.

Srbijanski omnibus “Jednaki” takođe je prikazan u nedjelju na press projekciji u Narodnom pozorištu u okviru Takmičarskog programa igranog filma 20. SFF-a, izvan konkurencije.

Omnibus rediteljski potpisuju Miloš Petričić, Mladen Đorđević, Dejan Karaklajić, Ivica Vidanović, Igor Stoimenov i Darko Lungulov, dok je scenarij uradila Milica Piletić.

Po završetku projekcije publici se poklonio dio filmske ekipe, te jedan od režisera Igor Stoimenov. On je naglasio da je cijela ekipa zajedno s glumcima – djecom i profesionalnim glumcima film uradila bez novčane naknade. Naglasio je da je film rađen na osnovu konkursa za film koji će se baviti temom ljudskih prava.

Nekoliko iznimno emotivnih priča obuhvaćeno je omnibusom, a sve tretiraju prava djece i probleme s kojima se suočavaju u društvu tokom odrastanja, kao i nerazumijevanje društva za teške okolnosti u kojima žive.

Svaka od priča nosi specifičnu težinu i ukazuje prstom na društvo koje nema senzibiliteta za istinsko pružanje pomoći i puno razumijevanje prema toj djeci.

Neke od njih gledaoce vode u domove za djecu bez roditelja, pokazuju djelić života djece nad kojima se vrši fizičko, seksualno ili drugo nasilje u porodici ili ukazuju na ljubavi između tinejdžera koje roditelji zabranjuju.

Inicijativa SFF

Čelni ljudi Sarajevo Film Festivala i Atlantic grupe predstavili su u nedjelju na Festivalskom trgu novi projekt koji će omogućiti produkciju dugometražnih filmova. Riječ je o nadogradnji projekta Sarajevo Grad Filma koji je sada prerastao u Fond za podršku autorima iz regije.

U naredne dvije godine SFF će uz podršku Atlantic grupe producirati do osam dugometražnih filmova za koje je Fond već obezbijedio budžet od 400.000 eura.

“Proteklih šest godina smo zahvaljujući podršci Atlantic grupe snimili 26 igranih filmova koje su radile ekipe iz čitave regije, učesnici Talent Campusa, čime je mladim ljudima data šansa da putuju širom svijeta i osvajaju nagrade. Projekt je sada transformisan u zvanični fond pod istim imenom, a SFF je od Atlantic grupe dobio grant koji nam omogućava da sada budemo jedan od ozbiljnijih fondova za podršku filmovima”, kazao je u nedjelju Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala.

rse / bih-x

Posted by on 2014-08-18. Filed under Kultura, Sarajevo Film Festival. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login