Tri ruska ratna broda prošla Bosforski tjesnac

BrodTri ruska ratna broda su u četvrtak prošla Bosforski tjesnac na putu, prema ruskom vojnom izvoru, u istočni Mediteran, u blizini Sirije,  pripremajući se za zapadnu vojnu intervenciju protiv režima iz Damaska.

Došavši iz Crnog mora, elektronski ratni brod SSV-201 “Priazovie” prošao je tjesnac, koji prolazi tursku metropolu Istanbul, u pratnji dva velika nosača aviona “Minsk” i “Novotcherkassk”, rekao je fotoreporter novinske agencije AFP.

“Priazovie” je napustio Sevastopolj u nedjelju, ukrajinsku luku u kojoj je bazirana ruska pomorska flota Crnog mora “i krenuo u misiju na istoku Mediterana”, prema saopćenju ruskog vojnog izvora, na koji se poziva agencija Interfax.

Interfax je naveo da je dolazak brodova “Minsk” i “Novotcherkassk” u istočni Mediteran predviđen za 5. ili 6. septembar.

Rusija održava stalno prisustvo nekoliko ratnih brodova u istočnom Mediteranu, gdje vrši rotaciju od početka sirijske krize prije dvije i po godine.

Nakon napada kemijskim oružjem u predgrađu Damaska 21. jula, koji su Amerikanci pripisali režimu predsjednika Bašara el-Assada, američki predsjednik Barack Obama je zatražio od Kongresa da glasa za zračne udare na Siriju. Moskva se tome snažno protivi.

Glavna podrška režimu iz Damaska koja mu isporučuje oružje, Rusija, koristi još od sovjetskog perioda vojnu bazu luku Tartus, 220 kilometara sjeverozapadno od Damaska.

Posted by on 2013-09-06. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login