Trump potpisao izvršnu naredbu o klimatskim promjenama

Donald Trump

Donald Trump

Manje od sedmicu nakon neuspjelog pokušaja da ukine ‘Obamacare’, Donald Trump je u utorak potpisao izvršnu naredbu koja bi mogla značiti kraj Obamine politike zaštite okoliša, javlja CNN.

Naredba će suzbiti provođenje više propisa koji se tiču klimatskih promjena u pokušaju, kako Trump tvrdi, da se američka radna mjesta stave ispred rješavanja problema klimatskih promjena.

Po riječima britanskog pisca, novinara i ekološkog aktiviste Marka Lynasa koji se bavi klimatskim promjenama, cilj naredbe je da “ugalj ponovo bude konkurentan u američkoj ekonomiji, vraćajući američki energetski sektor na fosilna goriva i evidentno povećavajući emisije ugljen-dioksida”.

– Ovo je politički simbolično, s obzirom na to da će dokazati da Obamina ostavština koja se tiče klime može biti izbrisana – dodao je.

Naredba će, između ostalog, ukinuti moratorij na iskopavanje uglja na američkim zemljištima i pokrenuti reviziju inicijative za čiste elektrane.

Također će oslabiti i određeni broj politika zaštite okoliša koje nisu striktno vezane za klimatske promjene, ali tiču se npr. zaštite voda.

Posted by on 2017-03-29. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login