Tuniški kvartet za nacionalni dijalog primio Nobelovu nagradu za mir

Članovi tuniškog kvarteta za nacionalni dijalog, koji je pomogao u izgradnji demokrarije u nasiljem zahvaćenoj zemlji, primili su Nobelovu nagradu za mir u norveškoj prijestolnici u četvrtak.

Tuniški kvartet

Tuniški kvartet

Ovogodišnja nagrada dodijeljena je na cermoniji u gradskoj vijećnici Osla predstavnicima četiri organizacije, koji zastupaju sindikate, industrijske radnike, trgovce i aktiviste za ljudska prava.

Kvartet čine četiri ključne grupe – Tuniški generalni sindikat, Tuniška konfederacija industrijskih radnika, Tuniška trgovina i ručni radovi, i Tuniška advokatska komora.

Predsjedavajuća norveškog Nobelovog komiteta Kaci Kullmann Five pohvalila je grupu zbog njenog “odlučnog doprinosa izgradnji pluralističke demokratije” nakon tuniske revolucije iz 2011. gopdine u kojoj je svrgnut dugogodišnji autoritarni predsjednik.

Nagrada za mir prva je Nobelova nagrada koja se uručuje laureatima. Kasnije će biti dodijeljene nagrade za medicinu, fiziku, hemiju, književnost i ekonomiju u švedskoj prijestolnici Stockholmu.

Policija u dvije zemlje pojačala je mjere sigurnosti uoči dodjele nagrada, ali nije pružila nikakve detalje, prenosi AP.

Posted by on 2015-12-11. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login