Turisti u Sarajevu na meti lopova: Kradu novac, torbice, dokumente, fotoaparate, mobitele…

krađa, mobitelTuristi su često meta kradljivaca na ulicama Grada Sarajeva, ali kojih je znatno manje u odnosu na prošlu godinu, potvrdio je za Agenciju Fena glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Irfan Nefić.

Dodao je da izvršioci ovakvih krivičnih djela najčešće kradu novac, torbice, dokumente, fotoaparate, mobitele ili neke druge tehničke stvari kao što su laptopi.

Izbjegavati gužve

Nefić je naglasio da su policajci KS-a u uniformama i civilu tokom turističke sezone znatno više prisutni na ulicama Sarajeva kao i na mjestima koja su procijenjena kao najrizičnija.

Poručio je građanima BiH i turistima da se u svako doba mogu obratiti policiji te prijaviti bilo koje nepravilnosti.

Nefić je najavio da će danas u ulici Ferhadija kod Vječne vatre biti otvoren i štand na kojem će se građanima BiH i turistima dijeliti letci o ovoj problematici.

Preporučio je da građani i turisti izbjegavaju gužve, da novac, dokumente i mobitele nose u zatvorenim torbama te da paze na njih. Također je dodao da se u automobilima ne ostavljaju vrijedne stvari na vidnim mjestima te da se u kasnim noćnim satima ne zadržavaju na neosvijetljenim mjestima koja nisu pod video nadzorom.

Gasnogovornica Turističke zajednice KS-a Asja Hadžiefendić-Mešić kazala je da je potkradanje turista jedna od negativnih pojava koje se javljaju u jeku turističke sezone kada su velike gužve na ulicama Sarajeva. Ona pretpostavlja da su ovakva djela manja u odnosu na druge evropske gradove.

– Turistička zajednica KS-a i naši uposlenici se trude da u svakom momentu budu na raspolaganju turistima koji ostaju bez dokumenata i novca – kazala je.

Negativna pojava

Prema njenom mišljenju problem predstavlja to što u Policijskoj upravi Stari Grad na čijem se teritoriju najviše dešavaju ovakva krivična djela, niko ne govori engleski jezik.

– Stranci koji dođu da prijave krađu, ne mogu da se “objasne” s policajcem. U tim situacijama naši uposlenici pomažu policiji – istakla je.

Hadžiefendić-Mešić ne smatra da je potkradanje turista veliki i izražen problem, ali je ipak negativna pojava.

Turistima je poručila da vode računa o svojim stvarima, novčanicima i da paze gdje se kreću.

Posted by on 2014-08-18. Filed under Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login