Turistička zajednica SBK-a zadovoljna turističkom sezonom

Vlašić, skijanje

Vlašić

U Turističkoj zajednici Srednjobosanskog kantona (SBK) su zadovoljni zimskom turističkom sezonom. Količine snijega koje su pale neposredno prije Nove godine znatno su doprinijele da ova sezona bude uspješna, kazao je Agenciji Fena direktor Turističke zajednice SBK-a Miroslav Matošević.

Od svih sedam skijališta koji egzistiraju na području Srednjobosanskog kantona, šest skijališta su non stop u funkciji osim skijališta na planini Raduša gdje količine snijega nisu bile dovoljne, kazao je Matošević dodavši kako su “staze veoma kvalitetne a određena količina snijega koja je pala preksinoć je dodatno pospješila staze”.

Matošević je naglasio kako je “Turistička zajednica SBK za ovu godinu spremila i specijaliziranu web stranicu ski.srednjabosna.ba gdje se svakodnevno ažuriraju informacije u vezi sa skijalištima, od visine snijega, do prohodnosti puteve, cijene ski pass-a, odnosno najosnovnije informacije koje zanimaju i medije i posjetitelje”.

Matošević je istakao kako “ove godine na skijalištima u SBK-u ima veći broj gostiju u odnosu na prošlu godinu, jer prošle godine nije bilo snijega”.

Pored domaćih, imamo najveći broj gostiju iz Republike Hrvatske i bh. državljana koji žive na privremenom radu u inozemstvu, a radi se o gostima iz Njemačke, Austrije i Slovenije, kazao je Matošević.

Egzaktne podatke o ostvarenim noćenjima u Turističkoj zajednici još nemaju.

Turistička zajednica komunicira s hotelijerima da prijave svoje goste, na koji način će oni odgovoriti, vidjet ćemo, a u svakom slučaju mislim da će biti znatno veći broj prijavljenih gostiju nego prošle godine. U naš sustav prijave i odjave boravka gostiju uveden je i privatni sektor, tako da imamo već oko 50 privatnih vikend objekata koji redovno prijavljuju svoje goste, tako da smo i na taj način dostigli jedan određeno poboljšanje i razinu u odnosu na prošlu godinu, dodao je Matošević.

Na području SBK egzistiraju skijališta: Vlašić, Raduša, Rostovo, Brusnica, Ranča, Pridolci i Busovačka planina.

Posted by on 2015-01-06. Filed under Bugojno, Busovača, Gornji Vakuf / Uskoplje, Jajce, Kiseljak, Travnik, Tuzla, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login