Turistički potencijali u Goraždu nude mogućnost zapošljavanja

Goražde

Goražde

Federalna ministrica okoliša i turizma Branka Đurić je tokom službene posjete Bosanskopodrinjskom kantonu Goražde održala sastanak s ministrima i premijerom BPK-a Emirom Fraštom.

Povod današnjeg sastanka su zajedničke aktivnosti Federacije BiH i Bosanskopodrinjskog kantona, kojima će se unaprijediti stanje u oblasti okoliša i turizma na području ovog kantona.

‘Kao i dosad, Federalno ministarstvo okoliša i turizma, ali i Fond za zaštitu okoliša FBiH stoji na raspolaganju ovom kantonu, kako bismo zajedničkim snagama i saradnjom poboljšali stanje iz oblasti okoliša i turizma, čiji potencijali još nisu dovoljno iskorišteni i nude mogućnost zapošljavanja i boljeg života u ovom kantonu’ – kazala je ministrica Đurić za Agenciju FENA.

Informirala je premijera Fraštu o poduzetim aktivnostima Federacije BiH na poboljšanju stanja u oblasti okoliša i turizma na području Goražda kroz sufinansiranje projekata Ministarstva i Fonda za zaštitu okoliša, posebno u dijelu izgradnje pročistača otpadnih voda u industrijskoj zoni ”Pobjeda”, vodosnabdijevanja i uređenja vodotokova u općini Goražde, Ustikolina i Prača, te izgradnje turističke infrastrukture na području Rude Glave.

Iz oblasti turizma na sastanku je također razgovarano o mogućnostima saradnje na izradi kantonalne strategije razvoja turizma koja bi trebala biti usklađena sa Strategijom razvoja turizma FBiH.

Đurić je iskazala podršku Federalnog ministarstva u oblasti unapređenja javne turističke infrastrukture na rijeci Drini.

Osim toga, o uređenju Podhranjenskog potoka i poboljšanju infrastrukture u starom jezgru grada Goražda, te infrastrukture koja bi podržala razvoj zimskog i seoskog turizma, koji kao takav i autohton može biti razvijan na ovim prostorima, govorilo se na sastanku s premijerom BPK-a Emirom Fraštom i članovima Vlade BPK-a.

Posted by on 2013-09-06. Filed under Goražde, Pale-Prača, Turizam, Ustiprača, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login