Nacionalni park “Una”

UnaNacionalni park “Una” se nalazi u sjeverozapadnom dijelu BiH blizu Bihaća i uključuje gornji tok rijeke Une.

Una izvire na sjevernoistočnoj strani planine Stražbenice u Hrvatskoj.

Glavne pritoke Une su Unac, Klokot, Krušnica i Sana. Rijeka protiče kroz protiče kroz: Martinbrod, Kulen Vakuf, Ripač, Bihać, Bosanska Krupa, Bosanska Otoka, Bosanski Novi (Novi Grad), Kostajnica (Bosanska i Hrvatska), Bosanska Dubica (Kozarska Dubica), Jasenovac.

rijeka UnaNajveća planina u oblasti je Plješevica koja se podiže do visine od 1657m n/v i pruža se duž granice između BiH i Hrvatske. Oblast zaštićene oblasti Una je otprilike: geografska širina 44°49′ –44°23′, geografska dužina 15°52′ – 16°19′ i pokriva oblast od oko 16.000 ha i leži unutar Unsko-Sanskog kantona (pretežno unutar općine Bihać) i mali dio u Livanjskom kantonu, zona oko izvora Unca.

Vrijednost biodiverziteta zaštićene oblasti Una je karakterisana velikim brojem endemskih i reliktnih vrsta. Prekomjerna eksploatacija prirodnih resursa kao što su šume, prekomjerna ispaša, zaostale mine i planirane hidroelektrane ugrožavaju ovaj jedinstveni lokalitet koji sadrži preko 170 tipova ljekovitih trava; rijetka biljka Campanile Unensis, Unski zvončić, je dobio ime po bojama Une.

Štrbački buk

Štrbački buk

Posebna vrijednost ove oblasti je Štrbački buk – jedinstveni vodopad i kaskade nastali iz efekata proizašlih utjecajem bioloških, hemijskih i fizičkih činilaca.

Una regata je međunarodna tradicionalna turističko – sportsko – kulturna manifestacija.

Regata je centralni događaj turističke promocije potencijala rijeke Une i prirodnog okoliša. Regata se odvija u 3 etape, a traje 4 dana.

Pored raftinga, ovu manifestaciju krase i mnogi drugi kulturno-rekreacioni sadržaji, kao Skokovi sa Gradskog mosta u Bihaću i Bosanskoj Krupi te mnogi koncerti raznih izvođača.