Turska će oživjeti mirovne pregovore s Kurdima

Istanbul

Istanbul

Turska islamsko-konzervativna vlada predstavit će narednih dana nacrt zakona o oživljavanju mirovnih pregovora, danas paraliziranih, s pobunjenicima iz Kurdistanske radničke stranke (PKK), izjavio je dopremijer Besir Atalay.

Ova vijest je objavljena nekoliko dana prije očekivanog kandidiranja 1. jula premijera Redžepa Tajipa Erdoana na predsjedničkim izborima od 10. do 24. augusta.

Glasanje kurdske manjine u Turskoj, koja broji 15 miliona stanovnika, što je 20 posto stanovništva u zemlji, smatra se odlučujućim za ishod izbora. Erdoan računa na njihovu podršku kako bi bio izabran u prvom krugu u kojem se prvi put direktno glasa.

Kako su objavili turskli mediji, nacrt zakona bi trebalo da uključi mjeru koja garantira nekažnjavanje zvaničnika, poslanika, visokih vojnih zvaničnika uključenih u pregovore s Kurdistanskom radničkom strankom koju Turska smatra terorističkom organizacijom.

Posted by on 2014-06-25. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login