Turska povlači svog ambasadora iz Švedske

turska zastava

turska zastava

Turska je povukla svog ambasadora iz Švedske i otkazala sastanak između dvije zemlje nakon što je švedski parlament usvojio rezoluciju u kojoj se masakr nad Armenima 1915. godine u Prvom svjetskom ratu karakteriše kao genocid.

Ovaj postupak dolazi samo sedam dana nakon što Ankara povukla svog diplomatskog predstavnika iz SAD, jer je Odbor za vanjsku politiku Predstavničkog doma američkog Kongresa usvojio sličnu rezoluciju.

Švedska je članica EU i jedna od najjačih pristalica da Ankara uđe u EU, dok su SAD snažan zapadni saveznik Ankare.

Pitanje masakra u Armeniji veoma je osjetljivo u Turskoj koja prihvata da je veliki broj jermenskih hrišćana ubijeno tokom vladavine Otomanskog carstva, ali negira da je ta brojka 1,5 miliona i da je riječ o genocidu.

Ankara tvrdi da je ubijeno između 300 000 i 500 000 Armena i najmanje isto toliko Turaka tokom građanskih nemira kada su Armeni pokrenuli borbu za nezavisnost i stali na stranu ruskih snaga.

“Snažno osuđujemo usvojenu rezoluciju, koja je donesena iz političkih kalkulacija. To nije u skladu sa bliskim prijateljstvom naše dvije zemlje. Povući ćemo našeg ambasadora na konsultacije”, rekao je turski premijer Tajip Erdoan dodajući da je otkazao samit Turska-Švedska, zakazan za 17. mart.

Usvajanje rezolucije u švedskom parlamentu odlučio je samo jedan glas jer je 131 poslanik bio za, a 130 protiv. Ostalih 88 poslanika bili su odsutni.

Početkom mjeseca Odbor za vanjsku politiku Predstavničkog doma američkog Kongresa usvojio rezoluciju u kojoj se stradanje Armena u Otomanskom carstvu naziva genocidom što je izazvalo diplomatski spor sa Turskom koja je povukla svog ambasadora iz Washingtona.

bih-x.info

Posted by on 2010-03-12. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login