Turska protjerala izraelskog ambasadora iz Ankare

brodTurska je protjerala izraelskog ambasadora i suspendovala sve vojne sporazume sa Izraelom zbog odbijanja te zemlje da se izvini za prošlogodišnju akciju na brodu koji je prevozio pomoć za Gazu, a u kojoj je ubijeno devet turskih aktivista.

Turski šef diplomatije Ahmet Davutoglu rekao je da je vrijeme da “Izrael plati za svoje ilegalne akcije”.

Izrael je odbio da se izvini i tvrdi da su njihove trupe djelovale u samoodbrani.

“Izrael, kao i bilo koja druga zemlja na svijetu, ima legitimno pravo da štiti svoje građane i vojnike”, rekao je zvaničnik izraelske vlade mreži BBC.

Ovaj potez Ankare uslijedio je nakon što je UN objavio izvještaj u kome navodi da su izraelski komandosi upotrijebili preveliku silu kada su došli na brod, koji je prevozio humanitarnu pomoć u Gazu.

“Ideja generalnog sekretara UN bila je da pomogne da se dvije zemlje na neki način pomire. On duboko žali zbog činjenice da ovaj izvještaj u tome nije pomogao”, rekao je zamjenik portparola UN-a Eduardo del Buey.

Portparol američkog State departmenta Victorija Nuland rekla je da se Washington nada da će Turska i Izrael “nastaviti da traže mogućnosti za poboljšanje svojih veza a mi ćemo obje strane ohrabrivati u tom pravcu”, prenosi agencija AFP.

Devet propalestinskih aktivista bili su na brodu “Mavi Marmara” koji je plovio pod turskom zastavom kada ih je presrela izraelska mornarica u međunarodnim vodama dok su plovili prema Gazi 31. maja prošle godine.

Izraelska vojska saopštila je tada da su komandosi pucali bojevom municijom tek kada su napadnuti palicama, noževima i pištoljima. Aktivisti kažu da su komandosi otvorili vatru čim su dodirnuli palubu.

Posted by on 2011-09-03. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login