Tužilaštvo BiH namjerava istražiti dešavanja vezana za Zemaljski muzej BiH

BiH, Zemaljski muzejGlavni tužilac Tužilaštva BiH naredit će hitno postupanje nadležnih institucija kako bi se izvršile provjere, te utvrdila eventualna odgovornost pojedinačnih počinilaca za situaciju u kojoj se nalazi Zemaljski muzej BiH.

“S obzirom da ova ustanova, u kojoj se čuvaju kulturno-historijske znamenitosti i eksponati i kulturno blago i naslijeđe Bosne i Hercegovine, već duže vrijeme ne radi niti ima riješen status, ovim dešavanjima direktno su ugrožene kulturno-historijske vrijednosti BiH”, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Po nalogu Tužilaštva BiH izvršit će se provjere svih okolnosti vezanih za nastanak ove situacije, te utvrditi postoje li elementi krivične odgovornosti konkretnih osoba za nastalu situaciju i ugroženost kulturno-historijskog naslijeđa.

U Zemaljskom muzeju nalaze se eksponati iz svih historijskih perioda postojanja BiH, koji predstavljaju izuzetno važnu kulturno-historijsku baštinu naše zemlje.

Posted by on 2014-06-13. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login