Tuzla obilježava stogodišnjicu rođenja Dragiše Trifkovića

Dragiša TrifkovićPrije 100 godina rodio se istaknuti vajar i hroničar Dragiša Trifković. Njemu u čast, u Međunarodnoj galeriji portreta, otvorena je izložba bisti, statua, reljefa i crteža.

Izložba je podijeljena u dva dijela. Prvi sadrži dokumentacionu građu kojom je prikazan Trifkovićev životni put i drugi u kojem su izložena njegova vajarska djela.

Na otvaranju izložbe u Međunarodnoj galeri portreta rečeno je kako je nasljednica Trifkovićevih vajarskih djela njegova sestričina Danica Jovičić, koja je odlučila da ta djela pokloni Muzeju sjeveroistočne Bosne u Tuzli.

Pored ljubavi prema vajarstvu, Trifkoviće je bio starstveni kolekcionar fotodokumentarne građe koja se odnosi na historiju Tuzle. Bio je član Udruženja likovnih umjetnika BiH, a autor je grba Tuzle koji je zvanično usvojen 1958. godine. Trifković je i pisac pet Vremeplova kojima je ostavio pisani trag o jednom vremenu i o Tuzli.

Izložbu u čast Dragiše Trifkovića svečano je otvorio Zdravko Novak.

Posted by on 2012-04-07. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login