Tuzla: Veće plate zastupnika potpiruju nove socijalne nemire

Tuzla, nemiriU Tuzli gdje je industrija potpuno uništena, odakle su krenuli masovni prosvjedi prošle godine koji su prerasli u socijalne nemire nedavno su izglasovane veće plaće zastupnicima u Skupštini Tuzlanskog kantona (TK) i to za 20 posto.

Inače, ovaj kanton je u deficitu od skoro stotinu milijuna eura, na stotine je obespravljenih ljudi koji svaki dan svoja prava traže na ulici.

Zbog nesuosjećanja prema građanima analitičari kažu da bi se novi socijalni nemiri mogli ponoviti, ali ovaj put i eskalirati.

Predsjednik Skupštine TK iz SDA Senad Alić za siječanj primit će plaću od 5.500 maraka. Ravna je to plaća primjerice predsjednika Republike Hrvatske.

Za obespravljene radnike ovo je kap koja je prelila čašu.

“Ja ne znam da li je njih sramota. Mene bi bila sramota. Oni ionako imaju velike plaće. Kako radnik preživljava bez ijedne marke? Ode danas na dnevnicu. Međutim, nema svugdje ni dnevnice, nema se više gdje ni čistiti. Oni misle neće biti socijalni nemiri. Narod kad je gladan ne može u kući sjediti”, kaže Nihada Hrnčić.

“Radnici bukvalno gladuju. Nemaju ni marke. Neki dan jedna žena kaže da će se baciti u vodu. Ja očekujem ne jednu nego 15 plaća”, ističe Mustafa Zrnanović.

“Da sam ja ministar, ja bih digao sebi plaću na 15 hiljada. Što? Pa narod hoće da oni tako rade. Boli naroda briga da oni imaju i 30 hiljada”, tvrdi Dževad Mehmedović.

Ova odluka donesena je isti dan kada je imenovana Vlada TK. Administrativna komisija, koja je ovakvu odluku izglasovala, smatrala je da je to najbolje vrijeme jer će proći u sjeni imenovanja novog premijera i njegove Vlade.

Da sve bude još apsurdnije u administrativnoj komisiji sjede članovi šest političkih stranaka koji su podigli ruku za ovakva uvećanja, a onda su, kada je dan poslije ova informacija procurla, svi poslali priopćenja za javnost i ogradili se od ovakve odluke.

“Pa vjerovatno su oni gledali jedni u druge. Platili smo danak neiskustvu, ali tvrdim vam drugi put nećemo. Mi smo to dali u saopštenju – da priznajemo grešku”, rekao je Mahir Mešalić, predsjednik Demokratske fronte u Tuzli, koji je podigao ruku za povećanje paušala.

Istodobno, predsjednik Skupštine Senad Alić u pojedinim je medijima pokušao ovakvu odluku prikazati kao smanjenje paušala. Međutim, to je bila klasična obmana javnosti.

“Administrativna komisija zasjeda i donosi odluku spram prilika, odnosno stanja u budžetu. Međutim, treba napomenuti da je ovdje na snazi i odluka o privremenom finansiranju koja ne dopušta probijanje isplata iz prošle godine. Znači oni su i to zanemarili. I uglavnom, osnovica za obračun plaća sa 592 marke je skočila je na 761 marku – što je gotovo 30 postotno uvećanje”, pojašnjava Admir Terzić, predsjednik sindikata obrazovanja TK.

Vehid Jahić, novinar koji je u Oslobođenju proveo 40 godina, danas ima mirovinu od 435 maraka ili nešto više od 200 eura. Od Alićeve zastupničke plaće Jahićeva mirovina manja je 14 puta. Stoga se u četvrtak javno obratio predsjedniku Skupštine Senadu Aliću.

“Mnogi me političari asociraju na Napoleona iz Orwelove ‘Životinjske farme’, posebno na kraj priče kada prevarene životinje konstatiraju, citiram ‘Već je bilo nemoguće raspoznati tko je svinja, a tko čovjek’. Naravno ovdje se pod pojmom čovjek podrazumijevaju naši političari. Mislim da je ova odluka neobjašnjiva za civiliziran svijet. Oni su ko’ Robert Mugabe koji je uzeo milijun maraka da bi proslavio rođendan, a narod mu umire od gladi. Molim vas, ako u politici nema etike, kako kaže Albert Camus, onda je to tiranija, a mi zaista imamo tiraniju”, mišljenja je Jahić.

Plaća predsjednika Skupštine TK od 5.500 maraka iznosi oko 6.500 prosjeka zaposlenih u Federaciji BiH ili 15 prosječnih mirovina. Zastupnici s oko 3.500 maraka imat će po četiri prosječne plaće i skoro deset mirovina.

Međutim, predsjednik Skupštine Senad Alić smatra da mediji oko svega dižu prašinu.

“Ja ne znam od kud ovolika prašina. Ovo su realne stvari iza kojih stojim kao predsjednik Skupštine. Ovo se uvijek po obračunu plaća imenovanih i izabranih zvaničnika može provjeriti. Mi idemo u proceduru za izradu Zakona o plaćama izabranih i imenovanih zvaničnika. Zakon će biti javan i transparentan. Bit će i javna rasprava. Svi će moći učestvovati i to je ono iza čega će stajati Skupština. Više se neće o tome donositi odluke koje će se moći mijenjati svakog momenta”, kaže predsjednik Skupštine TK, Senad Alić.

Analitičar Vehid Šehić ovakvu političku odluku vidi kao mogući okidač za nove socijalne nemire.

“Za sve što se bude dešavalo, ako su u pitanju socijalni nemiri, isključivu odgovornost snosit će isključivo vlast i neće imati nikakav alibi da se poziva na nekog drugog. Ipak, oni u kontinuitetu već 20 godina upravljaju isključivo svojim interesima, a za njih građani ne predstavljaju nikakav subjekt ove države niti imaju obraza prema njima”, navodi Šehić.

Novinar Vehid Jahić, ipak smatra, da su građani ovdje već naviknuti da trpe, a gdje ta trpeća granica prestaje – još nije dokučio.

“Ponovio bih vam jednu priču. Milan Obrenović bio je jedan primitivan vladar u Srbiji. I slao je svoje špijune među narod. Govorio bi im, narod priča – stežite. Kada su oni drugi put otišli, on opet pita šta narod radi, kažu mu – priča. On njima opet naredi – stežite. Kada ih je treći put poslao, oni mu kažu – narod šuti. A on im naredi – popuštajte. E, tako i mi ovdje u BiH imamo zavjereničku vlast gdje su svi uvezani. Ovdje nema nacionalizma. Ima samo instrumentalizacije nacionalizma. Mislim da ovi Bošnjaci, Hrvati i Srbi gore na vrhovima kartelski upravljaju BiH. To vam je mafija koja podijeli ulice i kvartove gdje će ko koga pljačkati”, kaže Jahić.

Prije samo nekoliko dana u Tuzli su na površinskom kopu Dubrave zbog moguće zarade od deset eura poginula četiri mladića. Iza njih su ostale supruge i bebe od jedne do dvije godine starosti. Slika je to koja najbolje govori kako je ova zemlja uređena, odnosno nesređena.

rse

Posted by on 2015-03-02. Filed under Banovići, Doboj Istok, Gračanica, Gradačac, Srebrenik, Teočak, Tuzla, Vijesti iz BH gradova, Živinice. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login