U 2013. godini ubijena 52 novinara

novinar

novinar

U 2013. godini 52 novinara je ubijeno, što je za trećinu manje nego godinu dana ranije, mada se još oko 30 vodi kao nestalo u ratom zahvaćenoj Siriji, a 211 novinara se nalazi u zatvorima širom svijeta, saopštio je Komitet za zaštitu novinara (CPJ) sa sjedišem u New Yorku.

Komitet je naveo da je 21 novinar ubijen u Siriji, šest u Egiptu, pet u Pakistanu, četiri u Somaliji, tri u Brazilu i isto toliko u Iraku, dok su u Maliju i Rusiji po dvojica ubijena u prošloj godini.

Po jedan novinar ubijen je u Turskoj, Bangladešu, Kolumbiji, Filipinina, Indiji i Libiji i još oko 30 novinara se vode kao nestali u Siriji, prenosi AFP.

Drugu godinu za redom, Turska je najpoznatija na svijetu po broju “utamničenih” novinara, slijede Iran i Kina, pošto se u tim zemljama u zatvorima nalazi više od polovine od 211 novinara zatvorenih širom svijeta u 2013.

U Vijetnamu je broj novinara iza rešetaka porastao sa 14 u 2012. na 18 u ovoj godini, ali kako iz CPJ navode uznemiravajući je rast broja osuđenika među novinarima u zemljama kao što su Vijetnam i Egipat.

 

Posted by on 2013-12-19. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login