U ArcelorMittalu obustavljena proizvodnja

U Kompaniji ArcelorMittal Zenica je obustavljena proizvodnja. Radnici su nezadovoljni jer se veliki broj njihovih kolega nalazi na čekanju.

Zenica
Zenica

Zbog smanjene potražnje proizvoda na tržištu, a koja je uzrokovana pandemijom korona virusa, kompanija je bila prinuđena privremeno zaustaviti proizvodnju u nekim pogonima.

Proizvodnja u kompaniji “ArcelorMittal” u Zenici obustavljena je do daljeg jer se veliki broj radnika nalazi na čekanju zbog situacije uzrokovane epidemijom virusa korona, rekli su iz Sindikata ove kompanije.

Predsjednik Sindikata u “ArcelorMittalu” Zuhdija Kapetanović potvrdio je da je obustavljena proizvodnja zbog slanja ljudi na čekanje, odnosno “ne zbog situacije uzrokovane virusom korona, već upotrebe korona-zakona”.

Iz “ArcelorMittala” još se nisu obratili javnosti povodom prekida rada.

SSSBiH od direktora kompanije traži povlačenje spornih odluka

Iz Saveza samostalnih sindikata (SSS) BiH ističu da su “sa velikim iznenađenjem, razočarenjem i nevjericom” primili informaciju da je uprava kompanije “ArcelorMittal” Zenica d.o.o. donijela Odluku o privremenom prekidu rada, faktičkom čekanju posla, i to za mjesec maj, juni i juli 2020. godine.

Da stvar bude gora, kako se navodi u saopćenju SSSBiH, odluka je donesena bez konsultacija sa Sindikatom “ArcelorMittala” Zenica na način propisan Zakonom o vijeću uposlenika, što je čini ništavnom.

Stoga SSSBiH od generalnog direktora “ArcelorMittala” traži da hitno i bez odlaganja povuče donesenu Odluku o uvođenju privremenog prekida rada u mjesecu maju, junu i julu 2020. godine i Odluku o privremenom prekidu procesa rada u “ArcelorMittal” Zenica d.o.o, te da se suzdrži od bilo kakvih mjera koje će imati negativne posljedice po materijalna prava radnika.

“Napominjemo da, ukoliko gore navedene odluke ne budu povučene, iste će biti predmetom osporavanja pred nadležnim sudom, a Sindikat će istovremeno koristiti i druge zakonske oblike sindikalne borbe kako bi zaštitio prava i interese radnika, u čemu će imati punu podršku Saveza samostalnih sindikata BiH”, kaže se u upozorenju SSSBiH.

Dodaje se da je Sindikat “ArcelorMittala” Zenica jedan respektabilan sindikat koji je do sada u mnogo slučajeva imao razumijevanja i konkretnim aktivnostima pokazao odgovornost kako prema kompaniji tako i prema svim izazovima s kojima se susretao “ArcelorMittal” Zenica d.o.o.,zajedno sa radnicima.

“Vjerujemo da ćete ovo upozorenje shvatiti krajnje ozbiljno i da ćete povlačenjem gore navedenih odluka pokazati da vam je stalo do vaših radnika, te izbjeći zakonsku ali i moralnu odgovornost koja je u ovim vremenima daleko veća”, kaže se u upozorenjeu SSSBiH upravi preduzeća.

Posted by on 2020-05-19. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login